Amsterdam kent veel bijzondere ondernemingen, Mokums wil daar graag meer aandacht voor vragen. Onderaan staat een overzichtje van
de bedrijven die tot nu toe zijn opgenomen!
AMSTERDAM
Amsterdam is sinds het begin der tijden een echte ondernemersstad. Sterker nog, zonder ondernemers was Amsterdam nooit de stad geworden die
het vandaag is. Ondernemers zijn het fundament waarop de stad is gebouwd. Deze sterke traditie heeft geleid tot een zeer gezond
ondernemersklimaat in de hoofdstad en zorgt ervoor dat Amsterdammers blijven ondernemen en hun succes danken aan onze mooie stad.
Er zijn al vele grote ondernemers uit Amsterdam voortgekomen, denk aan Freddy Heineken, Joop van den Ende en horecaondernemer (waaronder de
Escape) Ton Poppes. Daarnaast heeft Amsterdam tegenwoordig ook een zeer grote aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die zich hier
vestigen.
Het ondernemerschap is nog steeds zeer populair en zal dat altijd blijven. Ieder jaar startten weer nieuwe eenmanszaken en MKB's
die de strijd aangaan met het zelfstandig ondernemen en daar moeten we trots op zijn! Mokums wil graag alle aspecten van onze fantastische
stad laten zien en begint daarom met de nieuwe rubriek: Amsterdam Ondernemersstad. Hierin leggen we interessant bedrijfjes onder de loep
om te laten zien hoe divers de stad eigenlijk is.
Brouwerij Prael | Amsterdam ondernemersstad
Hop uit de achtertuin! Een bijzonder biertje is altijd lekker en dat de bieren van Prael bijzonder zijn ontdekken steeds meer mensen. De bieren van
Brouwerij de Prael worden gebrouwen volgens een eeuwenoude traditie met biologisch geteelde mouten. Het bier wordt gebrouwen op de Oudezijds
Voorburgwal, hartje 'Red Light District'.
De brouwer heeft ook een winkel, deze is gevestigd in hetzelfde 17e eeuws grachtenpand als de brouwerij aan de Oudezijds Voorburgwal 30. De winkel is behalve
maandag verder iedere dag van de week geopend.
De brouwerij bestaat sinds 2002 maar vestigde zich in 2008 aan de Oudezijds.
Eeuwenoud biologisch brouwproces
In het bier van Prael zit natuurlijk koolzuur dat ontstaan is tijdens het brouwproces, de granen zijn 100% biologisch waardoor er een puur, vrij bitter
bier ontstaat.
Het brouwproces begint met maischen waarbij het mout in water wordt opgelost, het mengsel dat ontstaat wordt verwarmd tot 65 graden. Hierdoor wordt
het aanwezige zetmeel in suikers omgezet en vervolgens in alcohol. Hoe langer de temperatuur van 65 graden wordt aangehouden, hoe alcoholischer het bier
zal worden.
Na het maischproces rest het beslag, een suikerrijke vloeistof dat gefilterd wordt, daarna rest 'wort'. Wort is de basis van het bier en bevat zowel
vergistbare als onvergistbare suikers.
Na dit klaren wordt het wort gekookt hop toegevoegd waardoor het bier een bittere smaak krijgt en gaat schuimen als je het tapt of inschenkt. Na dit proces
volgt er nogmaals een filtering. Uitgevlokte eiwitten en hopresten moeten er uitgehaald worden waarna het bier snel gekoeld moet worden tot vijf graden.
Na het koelen wordt gist en lucht toegevoegd. Als je een rondleiding volgt krijg je veel meer inzicht in het bereidingsproces.
Leer- werkbedrijf
De Prael biedt arbeidsmogelijkheden voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Zij ervaren dikwijls een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Behoor
jij tot deze doelgroep? Bij de Prael kun je wél werken!
Naast sfeervol is het bierproeflokaal dus ook nog eens een leerplek voor mensen die hun opleiding aan de Werkleerschool
volgen. Hier doen zij ervaring op bij verschillende plekken binnen de horeca.
Prael
Oudezijds Voorburgwal 30
Jopie en Carrie op bezoek bij De Prael
Kent u ook een bijzonder Amsterdams bedrijf, laat het ons weten!
Deze rubriek heeft geen commerciële doelstelling en is dus niet bedoeld als advertentieruimte.
MAIL DE WEBRING