Nieuw biertje
Als ik aan 'De Vriendschap' denk dwaal ik meestal af naar de tijd dat ik met mijn, helaas veel te vroeg overleden, gabber Wim ons vaste ritueel ging
beleiden.
Ik zeg met nadruk 'beleiden', want we weken zelden af van ons patroon, indrinken bij de Vriendschap, eten bij Nam Kee, blussen in de Warmoesstraat en
terug naar de Vriendschap om de rekening te betalen en af te zakken.
Jarenlang hebben we deze twee-wekelijkse traditie in ere gehouden, totdat Wim ineens
zijn laatste adem uitblies en ik er sindsdien nog wel eens alleen kom >>>
Nieuwe Vriendschap
Zoals dat gaat, je drinkt nog eens wat en maakt al snel nieuwe vrienden. Ook twee maatjes van elkaar zijn Aart van Bergen en Peter Harms. Al jarenlang dus
goede vrienden en ook nog eens liefhebbers van het vloeibare goud, kortom, bierliefhebbers. Daar zit altijd muziek in, bier. En laat Aart nou jazzmusicus
zijn en Peter uit de bio-medische hoek komen. Een eigen brouwsel, dat zou wat zijn.
Op zeer bescheiden schaal beginnen de twee Noorderlingen (ze komen uit Landsmeer) te experimenteren met het zelf brouwen van bier. Ze pakken het goed aan,
niet zomaar wat aanrommelen, nee, de mannen kopen al snel een heuse ketel om vijftig liter bier te kunnen produceren. Nu vindt je je eigen handel al snel beter
dan wat er al op de markt is dus een proeverij moest uitkomst bieden.
"Vindt iedereen ons biertje net zo lekker als wijzelf?", dat was voor Aart en Peter de hamvraag.
En tja, vrienden heb je natuurlijk zat als je thuis een proeverij gaat houden. Maar iedereen was ook nog eens enthousiast, dat smaakte dus naar meer. Maar
de mannen hebben zo hun eigen drukke agenda, het blijft aanvankelijk dus bij 'uitproberen' totdat ze uit onverwachte hoek belangstelling krijgen. Steeds
vaker zie je lokale biertjes en er wordt, laten we het 'uit het circuit' noemen, ook bij Peter en Aart aan de deur geklopt, niet door de Voedsel- en
Warenauthoriteit die willen weten wat de heren uitspoken, het is iemand uit de Amsterdamse horeca die positieve geluiden heeft gehoord over hun proefbrouwsels.
Nu is het te kostbaar om gelijk maar een eigen brouwerij op poten te zetten dus wordt er een tank gehuurd bij een bestaande brouwerij. Dit idee kwam van een
andere thuisbrouwer die met zijn biertjes op een proeverij ging staan en onverwacht veel positieve bijval kreeg. Aart en Peter deden hetzelfde en dat ging dus
ook al niet onopgemerkt voorbij.
Inmiddels staan ze in de belangstelling van meerdere horeca-gelegenheden en krijgen ze uitnodigingen om proeverijen te organiseren en deel te nemen aan
bierfestivals. De capaciteit is inmiddels opgevoerd naar 1.000 liter, ineens is de afzetmogelijkheid dus met factor 20 verhoogd, tijd om een groter publiek
kennis te laten maken met 'De Vriendschap', een meer dan toepasselijke naam voor een heerlijk biertje.
Het oh zo leuke Compagnietheater (
link) is inmiddels groot-afnemer en de Bierwinkel in de Paleisstraat
verkoopt ook 'De Vriendschap'. En Tom, mijn gabber in den vreemde (deze Mokummer is naar Colorado vertrokken), zal met kerst in zijn stamkroeg De Wildeman zeker
zijn hart ophalen als hij weer even een paar weken zijn heimwee komt onderdrukken tijdens zijn jaarlijkse bezoek aan Amsterdam; 'home is where the heart is'.
Avondwinkel Sterk heeft het bier van de mannen in de schappen staan, ook 's avonds hoef je dus niet 'Vriendschaploos' door het leven te gaan. En het aantal
verkooppunten stijgt gestaag want MokumsNL schrijft natuurlijk niet voor niets over dit heerlijke biertje, wij worden nooit betaald voor een vermelding, wij
zeggen 'PROOST!'.
Aart nog even aan het woord: "Als het een succes is willen we hier zeker mee door. We hebben al veel recepten ontwikkeld die we graag met de
bierliefhebbers willen delen!"
Vanaf 1 juni 2013 is 'De Hopblond' (6,2%) verkrijgbaar in diverse café’s en slijterijen. Op de rol om voor een groot publiek te worden gebrouwen staan
onder andere:
Amsterdams Amber 5,5%
Een moutig tafelbier dat door het gebruik van donkere mouten en de Belgische gist een flinke zoetheid heeft
De Zwoele Stad 6%
Een hefeweizen gebrouwen voor de lente en de zomer
Puike Pale Ale 6,2%
Pale mout & Britse crystal mout; Duitse bitterhop en Amerikaanse aromahop
Lucky IPA 6,2%
Idem aan Puike Pale Ale, maar gekoudhopt met Cascade uit de VS
Dubbel 7%
Donker bier door gebruik van aromamout, munchenermout, chocolademout en donkere kandijsuiker
Thuis brouwen Peter en Aart met verschillende ingrediënten en brouwtechnieken op kleine schaal. Na diverse proeverijen gaan ze naar de brouwerij waar
zij in een eigen ketel hun bier voor een groot publiek produceren.