Ans van Dijk, hobby: Jodenverraadster Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ans van Dijk verraadde in de oorlog haar buren, vrienden en zelfs familie om uit handen te kunnen blijven van de Duitsers. Angst zal haar dus voor een groot deel hebben gedreven. Ans is de enige Nederlandse vrouw die voor oorlogsmisdaden ter dood is veroordeeld en waarvan het Joden verraden vonnis ook daadwerkelijk tot uitvoer is gebracht.

In de zomer van 1944 wordt Anne Frank verraden. Zij woont dan in het achterhuis van een pand aan de Prinsengracht, zij en zeven anderen, waaronder haar zus en ouders, worden op het laatste transport richting de kampen gestuurd. Alleen Otto Frank, haar vader, weet de oorlog te overleven. Op mijn andere site De Dokwerker lees je meer over Anne Frank en Ans van Dijk.

Tante Jet

Jopie Loos heeft ook een ervaring die past in dit beeld. Ik ben deels opgevoed door een 'buurtmoeder'. Een buurvouw die enorm begaan is met de kinderen in een buurtje, snoepjes uitdeelt en mee gaat naar de speeltuin, misschien herkennen velen van jullie er wel wat in. Tante Jet was in de Staalbuurt (Staalstraat, Verversstraat etc.) zo'n buurtmoeder waar moeders met een gerust hart hun kind aan toevertrouwden.
Ze nam ons mee naar de Amstel om lekker te spelen, daar mochten we alleen van onze ouders niet komen. Als het tijd was om naar huis te gaan liepen we als eendjes gehoorzaam achter 'moeders' aan. Later leerde ik een totaal andere kant van Tante Jet kennen. Omdat zij en haar man inmiddels zijn overleden en zij geen kinderen hebben kan ik dit verhaal vertellen.

De oorlog
Tante Jet woont in Duitsland en is Joods. Zij gaat naar Amsterdam en trouwt er met Jan. Een Amsterdammer. Samen wonen ze op nummer 11 in de Staalstraat, deel van de Jodenbuurt. Als de razzia's plaats vinden blijft de Staalstraat een drama niet bespaard. Er worden alleen al elf kinderen onder de twaalf jaar uit dit kleine buurtje gehaald en op transport gezet om er nooit meer iets van te vernemen.
Zoals gezegd, tante Jet en ome Jan wonen op nummer elf. Daarnaast, op nummer 13 wonen beneden, op een en twee hoog Joden. Op drie hoog Amsterdammers. Op een dag stopt er een legertuck van de nazi's en halen alle Joden uit het huis op de hoek van de Staalstraat en de Ververstraat. VERRAAD. Dat is zeker, want ze weten precies wie ze moeten hebben en waar ze zitten.

Het hoekhuis nummer 13 kijkt fraai uit op de Amstel en het Waterlooplein, in tegenstelling tot nummer 11. Niet lang nadat drie van de vier verdiepingen van nummer 13 leeg zijn gekomen trekken tante Jet en ome Jan in op de eerste verdieping van nummer 13. Ondanks dat tante Jet Joods is wordt zij nimmer door de Duitsers lastig gevallen.

Ver na de oorlog wordt ik geboren, vanaf mijn zesde 'zorgt' tante Jet een beetje voor me. Mijn ouders zijn gescheiden, mijn vader heeft de benen genomen en mijn moeder moet hard sappelen om ons tweeën te eten te geven. Ik heb een prachtjeugd, kan niet anders zeggen. In Staalstraat de Staalsbuurt ben je geborgen, je hoeft de buurt nergens voor uit. School, alle winkels, speeltuintje. Aan niets ontbreekt het mij, zelfs dus, een buurtmoeder is er.

Maar dan zie ik op zekere dag tante Jet stelen uit een van de buurtwinkels, ik ben in een totale shock. De afspraak van die avond bij ome Jan en tante Jet gaat gewoon door, ik probeer het voorval te vergeten maar dan geeft ze me iets wat het keerpunt was in mijn kijk op de wereld. Wat ik haar 's middags had zien stelen gaf ze mij.

De jaren daarna ben ik bij ze op visite blijven komen. Mijn moeder en de andere buurtbewoners weten wat er al jaren gebeurt. Tante Jet steelt, het is een ziekelijke neiging die ze zelf betaalt. Alle winkels berekenen haar aan het eind van de week 10% extra voor hetgeen ze al dan niet gestolen heeft. Tante Jet maalt er niet om, zij heeft een uitkering uit Duitsland, zo bleek mij jaren later.
Maar ome Jan en tante Jet leken niet gelukkig, ik vroeg me steeds meer af waarom. Ik ging op onderzoek uit en tante Jet zelf gaf de antwoorden op de vragen die ik had. Ze gaf me voedselbonnen, zink geld en haar identiteitsbewijs uit de oorlog. Ze zei dat ze een verstandshuwelijk had met Jan. Hij was jong en moest naar Duitsland om te werken en zij was een Jodin. Zij maakten gebruik van de 'gemend huwelijk' regeling waardoor zowel Jan als zij niet naar Duitsland hoefden.

Ik geloofde het verhaal, snapte daarom ook dat Jan altijd op de bank televisie lag te kijken en alleen gelukkig leek als hij uit huis was. Hij leek een gelukkiger mens als hij bij ons 's middags zijn pikketanesie kwam halen. Ik bouwde met Jan een prima band op, hij leerde me autorijden en nadat ik mijn rijbewijs gehaald had was hij het die me meenam voor mijn eerste ritje op de openbare weg zonder instructeur naast me.
Jan had de vader geweest kunnen zijn die ik noot gekend heb maar Jan was thuis zo anders dan elders. Over de oorlog heb ik met Jan nooit één woord gewisseld, dat wilde hij niet. Hij hield niet van zijn vrouw, maar had wel respect voor haar en heeft wellicht altijd geweten dat hij zonder haar in een Duits kamp zou zijn geëindigd. Of hij wroeging heeft gehouden dat zijn vrouw zeer waarschijnlijk Joden had verraden om zelf buiten spel te blijven en te kunnen verhuizen naar een mooiere woning met beter uizicht zal ik dus nooit weten.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Vrouwe Fortuna

Als je in toeval gelooft zal Vrouwe Fortuna het beste omschreven worden als Godin van het lot, het dubbeltje kan immers naar twee kanten vallen. Velen zullen het 'geluk' zien in de Godin. Er zijn een aantal steden naar haar vernoemd maar ook veel schepen heten 'Vrouwe Fortuna'. In de sportwereld wordt zij ook vaak als naamgever aan een club of vereniging.

In veel steden staan beelden die Vrouwe Fortuna voorstellen.

>>> Vrouwe Fortuna

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL