Ik krijg de leukste vragen uit alle uithoeken van de wereld. Overzeese gebieden, Zuid-Afrika, maar nu kreeg ik een zeer bijzondere vraag
uit Zweden. De link begint op de Jordaanmarkt en loopt via de elfde eeuw, een dame van 82 naar Zuid-Duitsland en weer terug naar
Nederland.
Hello,
A friend of a friend has fallen in love with "Speltbolletje" she got at Jordaan Markt. Would you have an email adress to this baker?
All the best
Sven Cahling
Sweden
De vriending heet Urvashi Roe en is te volgen via Twitter: @BotanicalBaker
Speltbolletjes
Beats me. Nooit van gehoord, maar waar Google al niet goed voor is. Dus voordat ik mijn licht opsteek bij mijn gabbers op de markt eerst
maar eens speuren op het web. En dan kom je iets leuks tegen, Maaike houdt een blog bij met natriumarme recepten omdat ze zelf aan een
nierziekte leidt.
Maaike zegt: "De afgelopen jaren heb ik zoveel mogelijk recepten verzameld die arm zijn aan natrium, maar rijk zijn aan
smaak. Ze bestaan!"
Zij heeft een recept voor Spelbolletjes waarvan zij zegt dat ze van Deense bodem zijn, nu ligt Denemarken wel heel erg dicht bij Zweden dus
dan denk ik gelijk, zou daarom die vriendin van een vriend van Sven ze zo lekker vinden? Enfin, Maaike schrijft dat het in Denemarken
heel gebruikelijk is om zelf brood te bakken. Jong en oud, iedereen schijnt het te doen. De vader van een Deense vriendin gaf Maaike
het recept voor speltbolletjes.
Voor ongeveer 30 stuks speltbolletjes
1/2 liter water
100 gr verse gist, of 1 zakje gedroogde gist
50 gr suiker
2 eieren
100 gr boter of margarine, gesmolten en iets afgekoeld
500 gr speltmeel
600 gr tarwebloem
Meel en bloem boven kom zeven, suiker en gist erbij. Maak er een kuiltje in. Voeg 1 voor 1 de losgeklopte eieren toe en giet er langzaam
de boter en dan het water bij terwijl je het er allemaal met een houten lepel doorheen roert.
Kneed vervolgens met de hand tot een samenhangend deeg. Laat 20 minuten onder natte theedoek rijzen. Kneed nog eens goed door en maak er
bolletjes van. Laat nog eens 40 minuten onder theedoek staan. Maak ze nat en bak ze in voorverwarmde oven op 220 graden in ca 15 minuten gaar.
Meer recepten van Maaike staan HIER.
Op 23 april 2012 las ik dat 'De donkere kamer van Damokles' is uitgekozen tot het boek van 2012 om mensen aan het lezen te krijgen. Welk een
toeval.
En zo vlak voor de herdenking van de slachtoffers van WO2 en bevrijdingsdag. In een hele grote lijn zal ik iets vertellen over
het boek, maar laat ik me vooral aansluiten bij de oproep om te gaan lezen. Dat je met dit boek twee vliegen in één klap
slaat is mooi meegenomen.
Geen Website?Voor kleine bedrijven in Amsterdam heb ik een totaalproduct, ik maak persoonlijk met u goede en eerlijke afspraken voor een succesvolle website.Wat En Waar?De JordaanMokumsMataglap - knettergekHeuler - meeprater Mansjen - geld ophalen Jeremiade - oeverloos gezeur Kaskenade - druk maken om niets, ophef >>> PLAT AMSTERDAMS <<< Wat blaadjesHappy Endingniet en wel wat je denkt Parkeerplaats Amsterdam niet echt eenvoudig Oudste huis van de stad is dat wel zo? Keizerskroon Rood, blauw of toch goud? De Lommerd snel geld lenen Nieuwsbrief schrijf je gratis in |