Brug 175
In de lange Marnixstraat bevinden zich veel bruggen, de eerste brug, gerekend vanaf het Leidseplein, is de naamloze brug '175' over de Leidsegracht. En zo naamloos is
deze brug eigenlijk niet want als je een Amsterdammer vraagt waar de Marnixbrug ligt zal hij doorgaans deze brug aanwijzen.
Maar aan het officieel naamloze bestaan is een einde gekomen.
De brug heet thans de 'Wim Sonneveldbrug', uiteraard, vernoemd naar Utrechter Wim Sonneveld die grote triomfen vierde in zijn geliefde stad Amsterdam. De brug ligt dichtbij
het 'DeLaMar' theater waar Sonneveld een aantal jaren directeur was.
Initiatiefnemer is Daan Bartels, hij stelde voor om brug 40 (Reguliersgracht/ Keizersgracht) de naam van Sonneveld te laten dragen, maar de gemeente besliste anders.
Daan beargumenteerde zijn keuze dat Wim deze plek heel bijzonder vond en zich hier ook had laten fotograferen voor de hoes van een van zijn grammofoonplaten. maar zoals
zo vaak is de gemeente grillig en gaat ze voorbij aan de wens van de burgers want Daan had een succesvolle handtekeningactie gehouden.
Naar Wim Sonneveld werd eerder een zaal vernoemd in het DeLaMar theater van Joop van den Ende. De Wim Sonneveldprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan
de beste kleinkunstenaar.
In 1974 kreeg Sonneveld een hartaanval in zijn auto. Hij raakte in coma en werd een aantal weken verzorgd in een Amsterdams ziekenhuis waar hij overleed.
Brief van Daan Bartels aan de gemeente Amsterdam
Aan:
College van B&W van gemeente Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Betreft: Vernoemen brug 40 naar Wim Sonneveld
Geacht college,
In deze brief wil ik u vragen brug 40 (Keizersgracht/Reguliersgracht) te vernoemen naar Wim Sonneveld en licht ik mijn verzoek toe.
Mijn ouders hebben mij grootgebracht met het Nederlandstalige kleinkunstlied. Ik leerde al jong het werk van o.a. Robert Long, Boudewijn de Groot, Jasperina de Jong en Wim Sonneveld kennen. Uit nieuwsgierigheid ben ik op zoek gegaan naar de Amsterdamse geschiedenis van laatste genoemde. Ik ontdekte dat Wim Sonneveld als 19-jarige in Amsterdam kwam wonen en op 12 februari 1936 in de Hollandse Schouwburg, aan de zijde van Louis Davids, zijn officiële debuut maakte. Aanvankelijk huurde de jonge Sonneveld kamertjes aan de Prinsengracht, Westermarkt en Oudezijdsvoorburgwal. Later woonde hij met zijn partners aan de Keizers-, Reguliers en Lijnbaansgracht. Sonneveld overleed in 1974 in het VU-ziekenhuis en ligt begraven op de begraafplaats van Buitenveldert.
Sonneveld richtte in 1943 zijn eigen cabaretgroep op en werkte daarin samen met artiesten en schrijvers als Conny Stuart, Albert Mol, Annie M.G. Schmidt en Michel van der Plas. In 1952 werd Sonneveld mededirecteur van het Nieuwe De La Mar theater, dat zo door hem en de cultureel ondernemers Paul Kijzer en Piet Meerburg werd gered na een periode van financiële tegenslag.
In de periode 1960 - 1962 speelde Sonneveld een hoofdrol in de musical My Fair Lady, waarmee hij maar liefst 10 maanden in Theater Carré stond. Ook in 1960 nam Wim Sonneveld het beroemde lied Aan de Amsterdamse grachten, geschreven door Pieter Goemans, op. In Sonnevelds uitvoering werd het lied een klassieker. Het lied werd verkozen tot het mooiste van de vorige eeuw en is nog elk jaar te horen tijdens het Prinsengrachtconcert.
Sonneveld was een theatermaker, die zichzelf zag als amuseur in plaats van als cabaretier. Hij was elegant, komisch en soms vilein. Hij ontpopte zich als een fijngevoelig en lyrisch zanger van onvergetelijke liederen als Margootje, Het Dorp en Tearoom Tango. Hiernaast was het een betrokken en warm mens, die oog had voor hen die zijn hulp nodig hadden. Zo is op zijn initiatief de Stichting Blijvend Applaus opgericht, die zich tot op de dag van vandaag richt op het geven van financiële steun aan oudere kunstenaars, die in hun werkzame leven geen pensioen hebben opgebouwd.
Om wie hij was en wat hij deed vind ik Wim Sonneveld een artiest wiens naam en werk wij in ere moeten houden. Om deze reden fungeer ik nu als gids tijdens Wim Sonneveld-wandelingen door de stad. In de voorbereidingsperiode ontdekte ik dat Wim Sonneveld zich voor de hoes van zijn EP Aan de Amsterdamse grachten heeft laten fotograferen op Brug 40 (Keizersgracht/Reguliersgracht). Deze brug ligt 100 meter van het adres Keizersgracht 744, waar Sonneveld woonde van 1943 tot 1955 en op 5 meter van het adres Reguliersgracht 40. Daar woonde Sonneveld van 1955 tot ongeveer 1962. Tijdens de Wim Sonneveld-wandelingen wandel ik steevast over deze brug en liefhebbers van Sonneveld laten zich bij die gelegenheid graag op die plek fotograferen. Zij staan dan letterlijk in de voetsporen van Wim Sonneveld.
Voorts ontdekt ik ook dat Pieter Goemans (de schrijver van Aan de Amsterdamse grachten) en Piet Meerburg (cultureel ondernemer, maar ook verzetsheld) beiden geëerd zijn door het naar hen vernoemen van een Amsterdamse brug. Zelf noem ik brug 40 al een tijdje de Wim Sonneveldbrug. Ik wil u daarom vragen om deze brug ook officieel te vernoemen naar Wim Sonneveld.
In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,
Daan Bartels
'Ambassadeur' van het Nederlandstalige lied via website Het Lied
Brug 40
Wim Sonneveld poseerde in 1960 op brug 40 waar hij woonde, de foto werd later gebruikt voor 'Aan de Amsterdamse grachten'.
...later meer...
Lekkere broodjes onder de vijf piek
Wat wij misten was een goed overzicht van de lekkerste broodjeszaken van Amsterdam. Als je zoekt op Google kom je tal van websites tegen die je kunnen
vertellen waar ze lekkere broodjes verkopen, maar dat zijn er dan maar een paar en vaak zijn het restaurants die een lunch verzorgen, dan betaal je al gauw
acht pieken of meer voor een broodje.
Wat wij gaan doen is je een overzicht geven van broodjeszaken in Mokum, die tenten waar je een broodje haalt en niets anders dan een broodje, geen kroegen dus
met een broodafdeling omdat dat zo lekker verdient en ook geen dure restaurants die 's middags een graantje mee willen pikken. Wij richten ons op broodjes onder
de vijf Euro die je uit het vuistje eet of in een koffiehuis dat gericht is op de verkoop van een betaalbaar broodje met een goede kop koffie.
>>> BROODJESZAAK TOP 25