Op school ging je nog wel eens bij vriendjes thuis spelen. Dat werd zelden mee-eten want ik was moeders
pot gewend. Maar zo eens in de tijd, ja, dan ging ik bij Jeroen eten. Het was altijd bijzonder want
Jeroen had broers en zusters en zijn ouders zaten niet in de directie van Vroom & Dreesman,
zijn moeder werkte er achter de kassa, wat zijn vader deed weet ik zo 1-2-3 niet meer.
Stevig was de boodschap
Wat er bij Jeroen thuis op tafel werd gezet moest vooral voedzaam zijn, stevige kost dus. Een van de
dingen die ik erg lekker, maar ook zeer zwaar vond, was cement. Ik heb het recept nog want Jopie
was van jongs af aan al gek op koken.
Het volgende gerecht noemden wij dus cement maar nu dat ik er een pagina over schrijf ben ik eens op het
web gaan zoeken of meer mensen het kennen en dat is inderdaad zo. Het wordt dan alleen ook wel eens
'stopverf' genoemd.
Cement
Ingrediënten voor vier personen
- een grote pot bruine bonen
- een kilo aardappelen
- 500 gram spekblokjes
- een flinke ui
- scheutje azijn
- eetlepel suiker
Bereidingswijze
Er zijn twee varianten, ik vermeld ze allebei.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
De bruine bonen zet je met de deksel van de pot eraf (metaal!) in de magnetron om ze een beetje op
te warmen, als het een blik is of je vindt dat handiger dan warm je de bonen op in een pan. Laat al het
vocht erin.
Als de aardappelen gaar zijn giet je ze goed af en stamp je de aardappelen.
Giet van de bonen de helft van het vocht af en gooi het bij de aardappelen, stamp het geheel door elkaar.
De spekblokjes bak je aan in een pan zonder boter of olie, het vet uit de spekblokjes is voldoende. Pas
op dat je ze niet aanbrand.
Tot zover is alles voor beide gerechten hetzelfde.
Variatie 01
De fijn gesneden ui leg je in een kommetje met de azijn en de suiker. Op je bord strooi je er wat van
over je eten.
Variatie 02
De in ringen gesneden ui gooi je de laatste drie minuten bij de aardappelen die je aan het koken bent.
Bij het stampen van de aardappelen, de bonen en de uien gooi je de azijn en de suiker erbij. Niet teveel
azijn. Eventueel vervang je de suiker en het azijn door mosterd. Beide variaties kun je dan met mosterd
doen in plaats van met de azijn en de suiker.
In beide gevallen geldt tevens dat je na het stampen de aangebakken spekblokjes door het eten kunt doen
of op tafel kunt zetten om het er overheen te gooien.
Eventueel laat je dit geheel vergezeld gaan met een Mokumse bal gehakt
(link.)
Een variant hierop las ik later
Zeven gerechten
Aardappelen, rijst, stokvis (zeehaas), boter, meel, gebakken uien en augurken. De 'zeven gerechten'
stonden afzonderlijk op tafel en konden naar eigen inzicht met mosterd, peper en zout gemengd
worden tot 'gewapend beton'.
In het begin van de jaren 70 kwam de heroine naar Amsterdam. In 1971 vond politie nog maar 50
gram heroïne, in 1976 was het 120 kilo. De Chinezen waren de belangrijkste handelaars, de Surinamers
werden de belangrijkste gebruikers.
De Zeedijk werd een van de grootste marktplaatsen voor
drugs in Europa. De heroïne heeft de binnenstad van Amsterdam verwoest', zegt voormalig
hoofdcommissaris Joop van Riessen in Andere Tijden.
Geen Website?Voor kleine bedrijven in Amsterdam heb ik een totaalproduct, ik maak persoonlijk met u goede en eerlijke afspraken voor een succesvolle website.Wat En Waar?De JordaanMokumsMataglap - knettergekHeuler - meeprater Mansjen - geld ophalen Jeremiade - oeverloos gezeur Kaskenade - druk maken om niets, ophef >>> PLAT AMSTERDAMS <<< Wat blaadjesHappy Endingniet en wel wat je denkt Parkeerplaats Amsterdam niet echt eenvoudig Oudste huis van de stad is dat wel zo? Keizerskroon Rood, blauw of toch goud? De Lommerd snel geld lenen Nieuwsbrief schrijf je gratis in |