Theo van Gogh Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


AIVD blunderde rondom dossier Van Gogh
Dat de beveiliging van de op 2 november 2004 door Mohammed B. vermoorde Van Gogh de schoonheidsprijs niet verdiende was alom bekend, de vraag was alleen nog, hoe kon het gebeuren dat een bedreigde man, in het Theo van Gogh
tijdperk na Pim Fortuyn, niet op de Nederlandse staat kon rekenen?

Talloze reconstructies en overpijnzingen hebben de revue gepasseerd, maar ergens moet er bij de AIVD iets mis zijn gegaan. De vader van Van Gogh was ooit hoofd van de voorganger van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), zou hij het zover hebben laten komen als het ging om iemands persoonlijke veilgiheid? Aan hem kunnen we het niet meer vragen, te vroeg gestorven en ook zoon Theo ging te vroeg heen.
Maar de vraag blijft, hoe kon dit gebeuren?

Dagblad De Pers | vrijdag 15 april 2011
Verbaasd zit ik naar de televisie te kijken als Thomas Lepeltak bijna met zijn kinnebak op tafel ligt in de ochtendshow van WNL. Wat blijkt? Het dossier 'Theo van Gogh' lag in de dagen voorafgaand aan de brute moord op Theo van Gogh bij een te onervaren medewerker van de dienst. De begeleiding van deze man had beter gekund waardoor wellicht de bescherming van Van Gogh anders was aangepakt.
Op naar de krant zelf dus maar want het kan toch niet waar zijn dat VVD zwaargewicht Johan Remkes er verantwoordelijk voor is dat alweer een Islam-criticaster de mond is gesnoerd.

Ayaan Hirsi Ali, Pim Fortuyn, Geert Wilders en Rita Verdonk keerden de VVD al de rug toe, Van Gogh zou op zich in het rijtje passen. Maar, zoals gezegd, de krant De Pers erbij pakken maar.

De AIVD doet het zelden, maar ze kunnen praten
De krant spreekt een ex-medewerkster van de dienst die zegt dat er inderdaad op diverse niveau's geblunderd is. De risico's zouden niet juist zijn ingeschat door de verantwoordelijkheid in handen te leggen van een niet voldoende begeleide medewerker van de dienst.

Er verschijnt een boek 'Halve lucht' van de ex-medewerkster die al eerder uit de school klapte waarvoor zij overigens terecht stond. In haar boek bschrijft Heleen de Waal dat er tijdens haar loopbaan bij de AIVD veel missers werden begaan, maar dat dat nimmer tot zo'n grote gevolgen leidde als bij Van Gogh.
Uit haar relaas blijkt dat slechts één persoon destijds de afweging maakte dat Van Gogh niet stringenter beveiligd hoefde te worden. Omdat er tussen de eindverantwoordelijke (minister Remkes) en de behandelend ambtenaar veel schijven zaten werd ook de Minister van Binnenlandse Zaken destijds niet voldoende geïnfomeerd waardoor het kon gebeuren dat Remkes vast bleef houden aan een verkeerde uitleg aan de kamer en dus het volk.

Mohammed B. zou nooit in de belangstelling hebben gestaan van de inlichtingendienst, uit eerdere berichten bleek al anders, dat wordt nu bevestigd met het boek van Heleen de Waal. Het schort binnen Moord Theo van Gogh de dienst aan de toetsing van informatie en de controle door anderen van die toetsingen.
Omdat De Pers met deze primeur kwam en ik hier niet alle fijne details wil onthullen raad ik je aan het boek te kopen en surf voor meer informatie eerst even naar het bewuste artikel in dagblad DE PERS.
Een uitgebreid interview met Heleen de Waal over het, toen nog, naderende proces omtrent het vermeende lekken door haar naar de Telegraaf verscheen in De Pers.

Over Theo Van Gogh
De vader van Theo van Gogh was werkzaam bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) toen Theo werd geboren op 23 juli 1957 en inderdaad, Vincent van Gogh, de bekende schilder, was zijn oom.

Theo was eigenzinnig en onhandelbaar, zijn moeder was blij dat ze hem direct na zijn afstuderen (Theo was toen pas 18 jaar) uit huis kon zetten. Hij wilde advocaat worden, daar kwam niets van terecht en zijn pogingen om te worden toegelaten op de Filmacademie mislukten keer op keer.
Daarop vond hij zelf het wiel maar uit en maakte hij de film Luger. Hij kreeg er weinig erkenning voor maar dat was in 1996 en 1997 anders toen hij twee gouden kalveren ontving voor respectievelijk de films Blind Date en In het belang van de staat.

Theo had veel talenten
Daarnaast was hij interviewer die zijn gasten ruim aan het woord liet. Hij verscheen regelmatig in praatprogramma's en schreef hij columns voor onder andere Het Parool, Nieuwe Revue en HP/ De Tijd. Ook regisseerde hij televisieprogramma's en schreef enkele boeken.
Van 1989 tot en met 1997 maakte hij 'Een prettig gesprek' waarin hij scherp als een cactus (zijn handelsmerk) interviews afnam.

Fortuyn en Hirsi Ali
Met Pim Fortuyn onderhield hij warme contacten, veel van hun denkbeelden stemden overeen. Pim werd in 2002 vermoord. De interviews die Theo met hem had zijn vaak herhaald.
Ayaan Hirsi Ali was eveneens een goede vriendin van hem, hij steunde haar in haar kritiek op de islam wat resulteerde in de film Submission.

Theo's laatste uur heeft geslagen
Op dinsdagmorgen 2 november 2004 fietste Theo in de buurt waar hij woonde, door de Linnaeusstraat, toen hij door Mohammed B. werd neergeschoten. B. diende vervolgens een dodelijke steek toe met een mes waaraan een waarschuwingsbrief zat voor Ayaan dat zij de volgende zou zijn.

De dader kon vrij snel na zijn daad worden aangehouden en werd uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Theo was een fervent roker en wilde dat weten ook, hij hield er een website op na 'de gezonde roker' waarin hij zijn eieren kwijt kon die hij elders niet kon leggen. Ook publiceerde hij daar enkele haatmails die hij had ontvangen.

2013, het verhaal krijgt een staartje

Toen Pim Fortuyn werd vermoord en de omstandigheden uiterst vreemd aandeden ging Theo onderzoek doen. Hij ondervond veel tegenwerking maar kreeg toch enkele opmerkelijke zaken boven tafel. En toen was daar Mohammed B., die Theo eerst in de rug schoot, toen de keel doorsneed en vervolgens nog een mes in zijn borst stak.
Een belangrijke spil in het web is Mat Herben. De pro-defensie man die de tweede man was van Pim Fortuyn die op zijn beurt 100% tegen een Nederlands leger was. In die tijd speelde de aanschaf van de JSF, de beoogde opvolger van de F-16. Pim was falikant tegen, maar wat gebeurde? Na de dood van Pim nam Mat Herben het stokje over, de verkiezingen werden gewonnen en de LPF werd met 26 leden in het parlement de grootste partij van Nederland. Toen het tot een stemming kwam over de aanschaf van de JSF stemde Mat Herben met zijn overige 25 leden voor de aanschaf.
Dit zou Pim nooit hebben gewild!
Vergeet in dit licht niet de rol van Mat Herben, oud medewerker van defensie.

Thomas Ross was bevriend met Theo van Gogh en deed jarenlang onderzoek naar de omstandigheden rondom de moord op Theo en de link naar Pim Fortuyn. Het onderzoek dat Theo deed naar de moord op Pim kan hem wel eens fataal zijn geworden want Mohammed B. heeft nooit zijn mond opengedaan, maar bekend is wel dat de AIVD aanvankelijk ontkende dat ze hem kenden, later zeiden ze dat zijn dossier zoek was en weer later werd er verklaard dat het dossier niet openbaar gemaakt kon worden vanwege de 'staatsveiligheid'.
Thomas Ross schreef een boek naar aanleiding van zijn onderzoek, het kwam november 2013 uit, negen jaar na de dood van Theo van Gogh, het heet 'De Tweede November'. Eerder schreef Thomas 'De Zesde Mei', de dag dat Pim werd vermoord in 2002. Het boek over de moord op Theo wordt verfilmd en komt in 2014 in de bioscopen.

Theo van Gogh is venster 49 van de Canon van Amsterdam.
   TERUG NAAR DE CANON OP MOKUMS


Monument voor Theo van Gogh in het Amsterdamse Oosterpark

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Canon van Amsterdam

De canon van Amsterdam vertelt het verhaal van een stad aan de hand van voorvallen. Analyse die gemaakt is is dat Amsterdam een tolerante stad is met vele nationaliteiten.

1200
Dam

1683
Sociëteit van Suriname

1838
Artis

1965
Het lieverdje

>>> Canon van Amsterdam

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL