De Nieuwmarkt, een markt en meer Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Hier raak ik mijn jeugd, maar ook mijn voorliefde voor pleinen. De Nieuwmarkt heeft bijna alles wat een plein zou moeten hebben. Ik ben gek op fontijnen en water, jammer dat dat hier ontbreekt maar dat komt omdat er ruim plek moet zijn voor andere dingen.

De Nieuwmarkt zit ingeklemt tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal en heeft tientallen uitwegen. Zo kun je via de Sint Antoniebreestraat de Jodenbuurt in en het Rembrandthuis bezoeken. Je bent dan gelijk een steenworp afstand verwijderd van de vlooienmarkt en de Stopera. Artis is tien minuten lopen.

Maar je kunt ook de Kloveniersburgwal aflopen, je passeert dan het gezellige winkelstraatje de Staalstraat, de Oudemanhuispoort en als je doorloopt eindig je op de Munt waar je een rondvaartboot kunt nemen, de Kalverstraat in kunt duiken of V&D kunt leegkopen.

Via de Barndesteeg (we zijn weer terug op de Nieuwmarkt), Bloedstraat of Monnikenstraat loop je binnen zestig seconden de hoerenbuurt in. Midden op de Nieuwmarkt staat de Waag, daarover straks meer.
Rechts van de Waag begint de Zeedijk, eens de meest beruchte straat van Nederland, nu een allervriendelijkste uitgaansbuurt.

Chinatown

Groot is het niet, authentiek wel. Een deel van de Zeedijk en de Gelderskade wordt als 'chinees' beschouwd. Er zijn groothandels, supermarkten, een administratiekantoor, een advocaat, acupuncturisten, massagesalons en natuurlijk eethuizen. Zoveel als je maar wilt.
Welke de beste is verschilt van mens tot mens.

Maar ik eet het vaakst bij Kam Yin in de Warmoesstraat, net dat ene gerecht wat ik altijd eet is daar lekkerder dan elders maar zoals gezegd, smaken verschillen.

Een aantal straatnaambordjes zijn zowel in het Nederlands als in Chinese karakters geschreven. Grappige is dat sommige bordjes ondersteboven hangen, klaarblijkelijk opgehangen door een ambtenaar die de Chinese taal niet machtig is.

Water onder de grond
Wat haast niemand weet is dat de Kloveniersburgwal niet ophoudt bij de Nieuwmarkt. Deze gaat onder de gehele Nieuwmarkt door en staat in open verbinding met de Geldersekade. Als er onderhoud gepleegd moet worden kan er alleen een platte ponton onderdoor of duikers.

Aan het eind van de Gelderskade staat de Schreierstoren, het water komt uit in het 'binnen IJ' dat in directe verbinding staat met het IJ wat weer uitkomt in het Marker- en IJsselmeer. (link.)

Bereikbaarheid
Lopend vanaf het Waterlooplein, de Munt, het Centraal Station of de Dam doe je er ongeveer tien minuten over. Je fiets kun je er goed kwijt, er is een taxistandplaats, zelf met de auto komen is geen aanrader. De straatjes zijn zeer nauw en parkeerplaatsen zijn er nauwelijks. Bovendien zijn de parkeertarieven in het centrum de hoogste ter wereld, zonde van je geld en tijd dus.

De metro stopt op de Nieuwmarkt.

De Waag winter 2010, echt waar

winter 2013


Geschiedenis

De Waag vormt het middelpunt van de Nieuwmarkt en is ook het oudste gebouw in de buurt. Het maakte vanaf de vijftiende eeuw deel uit van de stadsmuur die Amsterdam moest beschermen. De poorten (link) waren uitkijkposten en toegangspoorten, aan de poort moest tol worden betaald om de stad binnen te mogen.
De Waag heette in die tijd Sint Antoniespoort en is gebouwd in 1488. Het gebouw is eigenlijk groter maar een deel zit ondergronds. Aan het eind van de vijftiende eeuw zag men de noodzaak van een stadsmuur al niet meer in en werd het plein opgehoogd. Zo ontstond in 1614 de Nieuwmarkt en werd vier jaar later de poort 'de Waag'.
Een waag was een gebouw waar goederen werden gewogen. Handelaren die in de stad iets wilden verkopen moesten hun handel laten wegen. Amsterdam wilde zich daarmee op de kaart zetten als eerlijke handelsstad.

Er is altijd markt geweest op de Nieuwmarkt, zelfs een veemarkt en nu dus boeken, kaas, bloemen, groenten en fruit. Lijfstraffen werden tot ver in de achttiende eeuw op de Nieuwmarkt uitgevoerd ter afschrikking.
Ik vertelde u al eens over de kermis op de Nieuwmarkt, die was niet van de laatste jaren. Reeds in de negentiende eeuw was kermis hier een traditie. Pas in tijd dat de metro werd aangelegd (midden zeventiger jaren van de vorige eeuw) werd er geen vergunning meer afgegeven voor het houden van een kermis.

Sindsdien staat de kermis op de Dam, iets wat ik persoonlijk een crime vind. Dat hoort daar simpelweg niet.

Toen, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, verloor het plein ook steeds meer parkeerplaatsen, dat zette zich door en momenteel is parkeren totaal niet meer mogelijk op de Nieuwmarkt waaraan het mede zijn ruimtelijke uitstraling te danken heeft. Bij de kop van de Geldersekade staat het 'Bredero-monument' dat verwijst naar zijn bekendste toneelstuk de Spaanschen Brabander (link.)

Oproer
Over de roerige tijden kan ik veel vertellen maar bekijk deze video van Leen Jongewaard en Pier Rõmer maar eens, daar zit alles in wat ik zou kunnen zeggen.



Jodenbuurt

Er woonden veel Joden in de Sint Anthoniebreestraat en op de Nieuwmarkt, Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Zuiderkerkhof en de Nieuwmarkt door de Duitsers gebruikt als verzamelplaats voor de deportaties van Joden. Maar er werden ook Joden gefusilleerd. Dit kwam overigens pas naar buiten toen de metro werd aangelegd en er massagraven werden ontdekt.
Ik heb in die tijd zelf een graf gezien bij de Zuiderkerk waar zeker twintig lichamelijke overschotten in lagen, uiteraard alleen botten.

Ik kreeg toen pas voor het eerst goed door wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog had afgespeeld en welke impact de Jodenhaat van de Duitsers op de stad heeft gehad. Daarom is het goed dat er herdenkingsplaatsen als Auschwitz zijn waar de jeugd zich tweedimensionaal kan inleven. Daar kan geen film of documentaire tegenop.
Nagenoeg alle Joden zijn toen weggevoerd, weinigen kwamen terug. Wie terug kwam vond anderen (niet Joodse Nederlanders) in hun huis. Al hun bezittingen waren geroofd. Waarschijnlijk hangt er nog wel wat in Duitse huiskamers.


Uitgaan op de Nieuwmarkt

De uitstraling en atmosfeer op de Nieuwmarkt is niet te vergelijken met andere pleinen en uitgaansplekken in de stad omdat de historie en locatie zo verschilt van bijvoorbeeld het Gerard Douplein in de Pijp. De Nieuwmarkt kent een diversiteit aan kroegen, van hip tot stoffig, van louche tot trendy.
Aan de Nieuwmarkt zit een kleine politiepost, naast verzorgingstehuis Flesseman. Een van de grootste en oudste chinese supermarkten zit er maar ook de kroeg waar Dino Soerel (link) aandeelhouder van zou zijn volgens de gemeente Amsterdam.

Om nou te zeggen dat je er exclusief kunt eten gaat wat ver, een aanrader heb ik wel voor je. Café Bern staat al eeuwenlang (nou ja, eeuwen) bekend om zijn kaasfondue en entrecoteschotel.
Helaas heb ik weinig vrienden die tegen de lucht kunnen maar anderen schijnen daar minder moeite mee te hebben want deze hut zit altijd vol. Reserveren is dus noodzakelijk. En ik zal wel de verkeerde vrienden hebben [|:-)


Fundering onder De Waag

De fundering onder het waaggebouw is niet al te best meer, de gemeente heeft daarom anno 2013 besloten het pand te voorzien van een nieuw fundament.








Verzorgingstehuis Flesseman en de markt












De Nieuwmarkt heeft een eigen krantje.
Nieuwmarktkrantje

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Spring op de fiets!

Amsterdam is een studentenstad en een student fietst nu eenmaal graag, al was het maar om van faculteit tot faculteit te komen. Kom je in de buurt van een universiteitsgebouw dan zie je vanzelf de bergen fietsen wel staan.

Maar ook de bewoners van de stad fietsen het liefst. De wachttijd voor een parkeervergunning is minstens vier jaar dus dat geeft vanzelf al een probleem. Maar even naar de markt op de fiets is ook nog eens zoveel makkelijker want je parkeert 'voor de deur'.

>>> ...Fietsen door Amsterdam...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL