Mata Hari en Badr Hari zijn geen familie Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Ik maakte eens de opmerking dat Badr (de Amsterdamse K1 vechter) geen familie was van Mata. Ik dacht, leuk grapje. Moest ik gaan uitleggen wie Mata Hari dan wel niet was. Nou, dat doe ik graag. Mata Hari

Mata in brons
Hoewel dus niet de aanleiding wil ik het toch vermelden. In 2006 zag ik een bronzen beeld in een winkel en dacht 'die moet ik hebben'. Het stelde Mata Hari voor in een pose zoals die zo typerend was voor haar.
Het beeld staat nog steeds in onze woonkamer, het is één meter twintig hoog. Iedereen die bij me op visite komt vraagt wie dat is. Voortaan kan ik naar deze pagina verwijzen [|:-)

Notendop
Mata Hari was de bijnaam van een danseres die zeer wulpse vormen had en daarmee niet alleen haar publiek maar ook de vijand in de Eerste Wereldoorlog wist te verleiden. Zij ontfutselde geheimen van Duitsers, voor het eind van de oorlog overleed zij.

Klinkt als, maar is toch echt
Margaretha Geertruida Zelle is een Friezin die op 41-jarige leeftijd de dood vind als zij veroordeeld word wegens spionage. Haar leven stond in het teken van de dans. Je zult naar het museum in haar geboorteplaats Leeuwarden moeten gaan als je meer over haar te weten wil komen.
Ik ben er niet eens achtergekomen of ze nu Griet of Margreet werd genoemd want beiden kwam ik tegen, misschien zegt dit ook wel veel over de persoon achter 'mevrouw Zelle'.

De link met Amsterdam

Er is een wel zeer bijzondere link, laat ik bij het begin beginnen. Mata gaat naar school maar wordt weggestuurd als zij een verhouding krijgt met de directeur. Alle mannen vallen als een blok voor haar, daar heeft zij net zo veel last als plezier van.
Mata trouwt met een leger-officier en gaat in Amsterdam wonen. Het huwelijk was niet best en toch krijgen zij twee kinderen waarvan er een al snel overlijd. Na zeven jaar huwelijk scheidden de twee en krijgt Mata korte tijd de voogdij over hun dochter.
Haar ex betaalt geen alimentatie en ontvoert hun dochter. Mata zou haar nooit meer zien.

Margreet is 26, alleen en berooid. Zij probeert zonder succes in Parijs als danseres aan de bak te komen. Een hernieuwde poging in Nederland slaagt wel omdat zij ontdekt wordt door een Franse Mata Hari een sterk merk museumdirecteur die haar als Indische danseres een tentoonstelling laat openen.

Voor deze gelegenheid wordt de naam Mata Hari bedacht, dat is Maleis voor 'zon'. Letterlijk 'oog van de dag'. Er wordt een mythe opgetrokken dat zij uit het verre oosten komt en daar het dansen heeft geleerd, iets wat dus ver van de waarheid is.
Het levert Margreet als Mata Hari veel roem op, heel Europa bejubelt haar.

Mata verslindt mannen bij de vleet die zich werkelijk bij bosjes tegelijk aanbieden. Mata laat het zich allemaal welgevallen maar kiest uiteindelijk voor wat meer rust door alleen nog rijke minnaars aan de haak te slaan.

De oorlog breekt uit
Vanaf het begin van de oorlog in 1914 tot midden 1916 leeft Mata Hari betrekkelijk rustig en geborgen, de minnaars wisselen elkaar nog steeds af. Een van die 'lovers' is een Duitse officier die haar overhaald voor de Duitse inlichtingendienst te gaan werken. Tijdens een opdracht in Parijs wordt ze verliefd op een Russische kapitein met wie zij gaat samenwonen in Vittel (Frankrijk.)

Bij een gelegenheid ontmoet zij het hoofd van de Franse inlichtingendienst die haar zover krijgt over te lopen. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden pakken de geallieerden haar op op verdenking van spionage voor de Duitsers.
Haar Franse contactpersoon ontkent iedere band tussen Mata en de Fransen waarop zij in een lastig parket komt. Op 13 februari 1917 wordt zij gearresteerd.

Na vele verhoren, waarbij zelden een advocaat aanwezig mocht zijn, besluit een jury op 25 juli 1917 dat Margreet schuldig is aan pro-Duitse spionage-activiteiten. Zij wordt ook in hoger beroep ter dood veroordeeld, protesten van de Nederlandse regering halen niets uit. Sylvia Kristel als Mata Hari in 1985

Op maandag 15 oktober 1917 gaat de zon definitief onder voor Mata Hari. Zij sterft voor het vuurpeloton.

Weetje
Einde aan alle twijfels pas in 2017? Of toch eerder?
De Franse staatsdossiers over Mata Hari die antwoord moeten geven op de vraag of zij een spionne, dubbelspionne of slachtofffer van een complot was worden pas in 2017 openbaar gemaakt.
Het verhaal gaat dat de Duitsers een bericht verzonden waarvan ze wisten dat de Fransen het konden lezen waarin Mata Hari verdacht werd gemaakt. De informatie werd verkeerd geïnterpreteerd door de Fransen waardoor zij een gevoelige militaire nederlaag leden. Mata Hari werd de vermoedelijke zondebok.
In 2014 besliste de Franse President Hollande dat veel dossiers eerder openbaar zouden worden. Mata Hari bleek als een spionne te worden gezien, een intrigante die mannen verslond om een lekker leven te kunnen leiden van het geld dat zij kreeg voor het doorspelen van geheime informatie. Zij werd door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld voor spionage en het verstrekken van staatsgevoelige informatie aan de vijand.
Zij zou met vijftien tot achttien mannen tegelijkertijd een verhouding hebben gehad, een geboren spionne, aldus het dossier.

Het complete dossier (1295 pagina's) over Mata Hari staat op het Internet.
...kijk hier verder...

Mata Hari, een sterk merk
Hoewel zij al lang dood is heeft haar optreden veel indruk gemaakt. Over haar leven zijn veel boeken geschreven, zelfs een strip gemaakt. Documentaires en films speelden met graagte in op de mystiek rond haar persoon.
Zelfs onze eigen Sylvia Kristel kroop in 1985 in de rol van Mata Hari.

Een popgroep, kleding, tulp, drankje (absinth), flipperkast, software, straatkunst, wanddecoratie, cosmetica, caviasoort, munt, tas, bar, trein, spelletje, juwelen, evenementenbureau en een uitgaanscentrum zijn vernoemd naar Mata Hari.
Een niet te missen link met Amsterdam zijn de.....

Mati Hari panden

Op woensdag 2 maart 2011 onthulde Lodewijk Asscher (wethouder Amsterdam) het compleet gerenoveerde rijksmonument 'Mata Hari' aan de Oudezijds Voorburgwal die door woningcorporatie Ymere wordt beheerd. Mata Hari panden

'Mata Hari' is gelegen in hartje Amsterdam in het 'wallengebied' tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk (postcode 1012.)
De gemeente koopt hier panden op om criminelen buiten de deur te houden, de bestemming is verhuur aan bonafide ondernemers en burgers zodat de leefbaarheid van de buurt omhoog gekrikt wordt.

Vanaf 1951 was het pand in gebruik bij confectiefabriek Determeyer maar bekend werd het toen de koning van de Amsterdamse onderwereld, Frits van de Wereld (Simon Fred Adriaanse), er in 1973 een gokpaleis met de naam 'Mata Hari' vestigde.
De ene na de andere inval volgde maar het zou tientallen jaren duren alvorens justitie echt greep kreeg op het pand. Van de Wereld was overigens in 1996 al overleden. Ymere kocht in 2007 het leegstaande complex en gaf er na renovatie in overleg met de gemeente een nieuwe bestemming aan.

Fries Museum
Turfmarkt 11
8911 KS  Leeuwarden
Telefoon: 058 - 255 55 00

Mata Hari panden
Oudezijds Achterburgwal 22
Oudezijds Voorburgwal 27-29


Restaurant Mata Hari

Met mooi weer kun je buiten eten, op het informele terras aan het water. Naast ons tafeltje aan de walkant, op een schakelkast, staat een pot rozemarijn. Mijn tafelgenoot plukt een paar blaadjes, wrijft ze fijn in zijn handpalm en snuift de geur op. Dan komt de vriendelijke ober aanlopen en zegt: Jullie mogen hier best blowen hoor; dat is in orde.
Mata Hari noemt zich bar, restaurant, living, maar wij zijn er echt alleen voor het restaurant.

Deze maaltijd beginnen we met de antipasti voor twee (€15,50), een plank met mooie verse spullen waaronder calamari alla Romana, Groningse mozzarella en twee dipjes, met pesto en aubergine/courgette.
De vis van de dag is gebakken dorade, geserveerd met tomaat, wilde spinazie en met wat als zwarte rijst is aangekondigd, maar wilde rijst blijkt te zijn - een heel wat mooier product dus - ook nog opgesierd met tuinbonen, hazelnoten en rucola: heel goed gedaan (€18,50).
De ribeye is gebakken zoals besteld.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de huisgemaakte appeltaart. De chocoladefondant, dus zo'n cakeje dat warm en met vloeibare vulling wordt opgediend, gaat volgens het menu gepaard met 'dadelkoffie kardemomsaus', maar de ober (de derde aan deze tafel) meldt dat hij met truffel wordt geserveerd.
De wijnkaart is beknopt, maar adequaat.
Ze tappen enkele bijzondere bieren (Zatte, Erdinger Weissbier, La Chouffe). Al met al voor het merendeel heel aardig werk door een kok die van goede smaken en combinaties houdt.

Verbindingshalletje toen de Mata Hari panden nog in gebruik waren bij Determeyer.

Een van de panden, vlak voor de oplevering in 2011

Uitzicht vanuit de Mata Hari panden



Restaurant Mata Hari

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Donderdag 28 juni 1917 | de bom barst | aardappeloproer

De westerkerk was een echt roddelpleintje, veel Amsterdammers kwamen hier bijeen om hun hart te luchten maar dat er snode plannen werden gesmeed om een eind te maken aan de aardappeltekorten kon niemand bevroeden.

De vrouwen morden, ze konden hun kinderen niet voldoende te eten geven, vrijwel iedereen leed honger terwijl het gerucht dat Nederland eten naar het buitenland stuurde steeds hardnekkiger werd. Groepen jongeren trokken door de straten en plunderden voedseldepots.

>>> ...AARDAPPELOPROER AMSTERDAM 1917...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL