Elandsgracht hartje Jordaan Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


De Elandsgracht heeft voor mij een speciale betekenis want ik heb er een deel van mijn jeugd doorgebracht, niet als bewoner, maar als scholier. Een dependance van de school zat op de Lauriergracht en de andere op de Elandsgracht Elandsgracht.
Ik was blij dat ik bleef zitten met nog 40% van de klas, we konden ons geluk niet op. Nog een jaar op school in de Jordaan. Joepie!

Stootje
Snackbar 'stoot je hoofd niet', in de kelder, hoe klein je ook was, je moest op je pan letten. Schuin tegenover school, kon het beter? In mijn gedachten veranderde de buurt toen niet en als ik er nu rondloop, ik heb er familie wonen, denk ik daar nog net zo over.
De school is weg, maar Lindeman zit er nog net als de kroeg op de hoek, 'stootje' en het is er zelfs nog beter op geworden. Mooier, schoner en zeker niet minder gezellig.
De school is buurtcentrum 't Claverhuis geworden.

De Elandsgracht ligt niet direct aan mijn 'lijn 3 route' (link) maar je zou een uitstapje kunnen maken, tenslotte is er een hoop te zien hier en je loopt zo naar diverse 'hot spots' in de stad. Stel, je stapt uit op de hoek van de Kinkerstraat, tramlijn 3 stopt daar namelijk het dichtst bij de Elandsgracht. Dan loop je richting stad, langs het hoofdbureau van politie, links de Appeltjesmarkt waar jaarlijks het Jordaan festival (link) wordt gehouden.
Even oversteken en daar begint de Jordaan, aan de kop van de Elandsgracht.

Johnny Jordaanplein Ooit was de Elandsgracht ook echt een gracht, het water liep van de Lijnbaansgracht naar de Prinsengracht. In 1891 werd de gracht echter gedempt omdat het water in de Amsterdamse grachten enorm stonk, maar men had ook meer ruimte nodig voor het, toen al, toenemende verkeer.
Plannen om de gracht weer uit te graven stuitten op veel verzet van buurtbewoners (parkeerplekken) en winkeliers (onbereikbaarheid.)

Johnny Jordaan Plein voor de Parels van de Jordaan
Aan de kop van de Elandsgracht bij de hoek met de Prinsengracht waar ook het woonbootmuseum ligt, staan vijf borstbeelden.
De Parels van de Jordaan
Tante Leen (link)
Johnny Jordaan (link)
Manke Nelis (link)
Johnny Meijer (link)
Mien Froger en haar man Bolle Jan (link)

Ter ere van deze grote zes is het plein omgedoopt tot Johnny Jordaanplein. Waarom Willy Alberti hier niet staat? Dat heeft twee redenen.
Verborgen straatje met zicht op de Elandsgracht Aan de gevel van de Westertoren is een plaquette geplaatst ter ere van Willy. Om dan een tweede eerbetoon in de Jordaan te plaatsen zou afbreuk doen aan de plaquette, anderen zeggen weer dat Willy bij zijn gabbers hoort te staan.

Maar de Elandsgracht staat in de Zuid Jordaan en de Westertoren in de Noord Jordaan. Maar op de keper beschouwt staat de Westertoren in geen enkele Jordaan, de grens ligt namelijk precies in het midden van de Prinsengracht en de Westertoren staat dan net aan de verkeerde om tot de Jordaan gerekend te kunnen worden.

Herprofilering
Al jarenlang wordt er gesteggeld over wat er met de Elandsgracht moet gebeuren. Er zitten een paar kroegen waarvan er een tegen de zin van de bewoners in een terrasvergunning heeft gekregen. De gemeente lijkt zich niet veel aan te trekken van de klankbordgroep Elandsgracht.
In 2005 is er een voorstel op tafel gekomen, dit is weer uit de kast getrokken, het plan kunt u HIER DOWNLOADEN.

In juni 2012 kwam mij ter ore dat de Elandsgracht wordt heringericht. De Elandsgracht is een te belangrijke en bekende winkel- en woonstraat met een verkeerde alure. Het is er rommelig en er staan teveel auto's.
De openbare ruimte wordt grondig aangepakt, dat betekent dat de straat, alle trottoirs, middenterreinen, het groen, de fietsenrekken, bankenen lampen aangepakt worden. Tegelijkertijd wordt de Appeltjesmarkt aan de kop van de Elandsgracht aangepakt en ingericht als evenemententerrein en speelplaats. Tevens komt daar horeca.

"Meer ruimte voor voetgangers, groen en recreatie is daarbij het uitgangspunt" aldus de gemeente Amsterdam. De buurt is overwegend tegen, ze willen het transformatorhuisje en de parkeerplaatsen behouden. Op 19 maart 2014 konden bewoners van stadsdeel Centrum zich uitspreken over de plannen, een meerderheid is voor herinrichting.

Fort van Sjako
De beruchtste Amsterdamse crimineel aller tijden zou Jacob Frederik Muller, alias Sjako (of Jaco) zijn. Hij woonde op nummer 73 aan de Elandsgracht waar een gevelsteen aan hem herinnert. 'Het fort Vanaf een dakterras aan de Elandsgracht van Sjakoo' (dubbel 'o' dus) wordt in krakerskringen ook wel eens gebruikt als geuzennaam, feitelijk heeft het niets van doen met deze notoire inbreker.

Zijn bestaan is door de jaren heen geromantiseerd alsof hij een klein hartje had en alles wat hij stal aan minderbedeelden gaf maar de meningen zijn inmiddels wel iets bijgesteld.
Jacob Muller, alias Sakoo, was een keiharde draaideurcrimineel die niet terugdeinsde voor moord en doodslag. Op 6 augustus 1718 werd hij gemarteld en onthoofd op de Dam.

Het 'fort' waar Sjako woonde was een enorme onneembare vesting, alias rovershol en is eind negentiende eeuw afgebroken, het enige dat aan hem herinnert zijn wat attributen die hij gebruikte op zijn roverspad. Op de plek waar hij gewoond heeft zijn in het nieuwe huis twee gevelstenen geplaatst ter nagedachtenis.

Sjako
LEUKE LINK NAAR HET STADSARCHIEF OVER SJAKO

Bolle Jan en Mien Froger Het Fort van Sjako
Auteur: Richard Meijer
Uitgeverij Prometheus
ISBN 978 90 446 1139 7

De TROS kwam met een televisie serie die gebaseerd was op dit boek.

Woonboot Museum
Er zijn wel meer bijzondere musea in de stad die ik niet expliciet noem maar het woonboot museum is uniek in de wereld en niet alleen voor buitenlanders een bezoek meer dan waard.
Het is gevestigd op de "Hendrika Maria", een voormalig vrachtschip uit 1914 dat later verbouwd werd tot woonboot en nu dus een museum is.
Prinsengracht aan de kop van de Elandsgracht (Johnny Jordaanplein)
Telefoon: 020 - 42 70 750


Vermaarde snackbar
Toen ik nog in deze buurt rondzwierf (tig jaar geleden) ging ik regelmatig naar een snackbar waar je een trappetje af moest, zeg maar, het souterrain in, die snackbar zit er nog stees en heet hetzelfde: "stoot je hoofd niet", als je iets te onstuimig naar binnen gaat merk je snel genoeg waarom deze naam gekozen is.


Nering
Op de Elandsgracht vindt u een aantal café's en restaurants. Er zit een grote Albert Heyn (Lindeman), een verfspeciaalzaak, coffeeshop, makelaar, tapijtwinkel, kapper, slagerij, snackbar, meubelzaak, opticien en sportzaak.

Als u aan de kop naar rechts gaat (de Prinsengracht op) loopt u richting het Leidseplein. Gaat u de andere kant op (ook de Prinsengracht) dan gaat u richting Noord Jordaan waar de Westermarkt is, het Anne Frank huis en de vier Jordaanmarkten (link.)

Woonbootmuseum Amsterdam






















BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Nieuwmarkt

De Nieuwmarkt zit ingeklemt tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal en heeft tientallen uitwegen. Zo kun je via de Sint Antoniebreestraat de Jodenbuurt in en het Nationaal Historisch Museum in de Zuiderkerk of het Rembrandthuis bezoeken. Je bent dan gelijk op een steenworp afstand van de vlooienmarkt en de Stopera. Artis is tien minuten lopen.

Maar je kunt ook de Kloverniersburgwal aflopen, je passeert dan het gezellige winkelstraatje de Staalstraat, de Oudemanhuispoort en als je doorloopt eindig je op de Munt waar je een rondvaartboot kunt nemen, de Kalverstraat in kunt duiken of V&D kunt leegkopen.

>>> ...lees meer over de Nieuwmarkt...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL