Drukwerk Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Hoe druk het werk van 'Drukwerk' nog is in vergelijking met de tijd zo rond 1980 weet ik niet maar toen ik laatst van Fred de vraag kreeg van wie een bepaald liedje (link) Drukwerk over Amsterdam Noord was moest ik aanvankelijk het antwoord schuldig blijven.
Natuurlijk ken ik 'ik verveel me zo in Amsterdam noord' uit 1979 op de muziek van It's a hard rain gonna fall van Bob Dylan maar aan de tekst die Fred meestuurde zag ik gelijk al dat het niet om dat liedje van Drukwerk ging.

Uiteindelijk verlostte Harry Slinger zelf ons van de hersenbreker.

Het riep ook gelijk weer mooie herinneringen op. Drukwerk was inmens populair, maar wat is er met de groep gebeurd en 'leeft' Harry eigenlijk nog wel? Tuurlijk, hij leeft, maar wat doet hij? En wat is dat met dat petje en was er ooit niet een café Drukwerk?
Toen René van Gellekom daar over begon dacht ik, daar schrijven we een stukkie over. Over Harry, de hoogtijdagen van de groep, zijn petje, het café en wat Harry tegenwoordig zoal uitspookt.

Rood petje, rood hart?
We gaan de politiek niet in maar de drijfveer om een groep op te richten was in 1978 de sluiting van een jeugdhonk in Amsterdam Noord. Harry is dan een 'oudere jongere' van 29 jaar maar weet als 'Noorderling' dat er geen reet te beleven valt in Amsterdam Noord en dat de sluiting van een jeugdhonk averechts zal werken. Later 'strijd' Harry tegen atoomenergie en steunde met het liedje 'Kraak Maar (B)Raak' de kraakbeweging in Amsterdam.

Slinger krijgt plaatselijke bekendheid doordat hij geen blad voor de mond neemt. Maar protestbandjes komen als er protest is en gaan als het protest verstomd. Drukwerk neemt een nummer op dat volgens mij niet door henzelf is geschreven maar het sterke 'Je loog tegen mij' wordt in zo'n onvervalst Amsterdams gezongen dat het een enorme hit wordt.
Onderaan deze pagina de tekst en de video van het nummer.

Kenmerkend voor Drukwerk was Harry Slinger met dat rode doppie op zijn hoofd. Overal waar Harry verscheen had hij dat petje op. En nog steeds! Als je ook zo'n petje wilt moet je het zelf aan elkaar rijgen want het is niet in de handel te koop. Op de link die ik eerder al gaf staat ook een breipatroon, dames, leef je uit!

'Schijn 'n lichtje op mij' komt in 1982 uit en samen met 'Hee Amsterdam' uit datzelfde jaar zijn dat voor mij de leukste nummers van Drukwerk. Het laatste nummer wordt zelfs een 'gouwe ouwe' in Amsterdam.
In mei 1982 neemt Harry een nummer op met wat andere knakkers uit Noord, het heet 'Mijn Amsterdam Noord'. Ook hier sprak het protesthart van Harry want het was speciaal opgenomen om de krant 'De Noord Amsterdammer' te helpen te overleven, wat overigens niet heeft mogen baten.
Dit nummer was hetgeen Fred zocht en waardoor ik op het spoor van Harry Slinger werd gezet wat uiteindelijk leidde tot dit blaadje.

Harry Slinger
Harry is Amsterdammer, anders had ik ook geen aandacht aan hem kunnen besteden natuurlijk. Harry wordt geboren op 10 augustus 1949, de Amsterdamse volksmuziek wordt hem met de paplepel ingegoten. Harry besluit zanger te worden. Vanaf 1979 stijgt de groep Drukwerk naar grote hoogten maar komt net zo hard weer op aarde neer als de smaak van de Nederlandse luisteraar verandert en het Nederlandstalige product steeds minder gedraaid wordt op de radio.
Slinger richt zich op zijn solocarrière.

Weetje
De Volendamse band Next One is bekend van het coveren van liedjes. Harry is daar zo van onder de indruk dat hij met hen gaat toeren. De naam Harry Slinger en Drukwerk duikt op en ook onder de naam Drukwerk treed Harry vervolgens weer op.

Drukwerk imperium breidt uit
Meer geld voor optredens, betere platendeals en een razendpopulaire fanclub. Het kon niet op. Feesttenten, zalen en discotheken puilden uit als Drukwerk optrad. Er was behoefte aan professionalisering met 150 optredens per jaar. Op de hoek van het Singel en de Brouwersgracht werd een pand aangekocht waarin de band kon repeteren, er werd een kantoor ingericht en deels kon het als woonruimte worden gebruikt want Harry en zijn Marijke waren de boot waarop zij woonden een beetje zat.
Onderin werd café Drukwerk geopend voor de fans.

Op de foto zie je de veel te vroeg (2010) overleden F-Sider 'Goudje' (Hans Ackema) in 1986 in café Drukwerk. Met dank aan http://www.footballculture.com/

Anekdote van Ron
Mijn goede vriend Ron de Wit (LinkedIn) uit Almere mailde me het volgende.

Ik lustte hem aardig maar deze man "Goudje" spande de kroon. Ik kon zijn echte naam niet.
Ik weet nog een van de eerste keren dat ik met hem in gesprek kwam, hij had vijf volle glazen nog voor hem staan en zegt op een gegeven moment... ogenblikkie... hij loopt naar buiten en steekt zijn vinger in zijn strot en hoppa alles kwam eruit.
Hij loopt weer naar binnen, pakt zijn biertje en giet het zo in 1x weer naar binnen om weer vrolijk door te gaan.
Nooit eerder gezien, is mij altijd bijgebleven.

Anekdote twee komt van Charlie
Vroeger stonden voor de deur van café Drukwerk op de Singel twee paaltjes waarvan de bovenkant en de rand rood geschilderd waren. Daardoor leek het precies op het mutsje van Harrie Slinger.
Ze hielden daar in het café sowieso wel van een geintje, want achter de bar hadden ze een trompet hangen. Argeloze bezoekers die vroegen waarom daar nou een trompet hing, kregen een mooi verhaal en vervolgens de uitnodiging om eens te proberen geluid uit die trompet te krijgen.
Die gasten stonden dan hun longen uit hun lijf te blazen, kregen nog wat aanwijzingen hoe ze moesten blazen en wisten er met veel moeite een piepgeluidje uit te krijgen. Zij trots! Maar wat ze niet zagen en de hele rest van de kroeg natuurlijk wel, dat ze een heel zwart smoel hadden gekregen, want het mondstuk van die trompet zat vol roet! Lachen!
Dat café hebben ze van 1984 tot 1989 gehad. Op de gevel zat ook een grot bord in de vorm van het rode mutsje. Slinger woonde boven het café.

Het wordt te druk voor Drukwerk
De vele activiteiten brachten ook sores met zich mee. Er ontstond onenigheid onder de vrienden en er kwam een onderzoek van de FIOD naar geldstromen die niet verantwoord waren. Drukwerk werd beschuldigd van fraude en een faillisement lag lange tijd op de loer.
De eens zo succesvolle vriendenclub viel uiteen. 1987 zou een rampjaar worden. Café Drukwerk bestaat dus al lang niet meer, mocht je denken, ik zoek die Harry eens op. Het café sloot in 1989 haar deuren.

Harry Slinger vertelt zijn verhaal over Drukwerk zeer uitvoerig op de eigen website van Drukwerk. Ik verwijs daar graag naar want het leest als een spannend jongensboek: WEBSITE DRUKWERK.
Onder andere vertelt Harry over de platenzaak die de groep heeft gehad.

De laatste jaren wordt Harry steeds vaker gevraagd voor musicals. Zijn passie is zingen dus Harry grijpt die kans met beide handen aan. In de voorbije jaren maakte Harry zo'n vijftien platen, speelde in diverse films en televisieseries en was zelfs jurylid in een liedjesprogramma.

Vakwerk
'Vakwerk met Muzikaal Erfgoed', het combo Vakwerk brengt het liedjesprogramma Muzikaal Erfgoed op de planken met Harry Slinger Nico van der Linden, Fred Snel en John Meijer die elkaar al jaren kennen, Vakwerk met Harry Slinger maar tot een samenwerking in deze vorm was het niet eerder gekomen.

Het programma is samengesteld met liedjes uit de periode 1890 - 1990 die actueel moeten blijven. Louis Bouwmeester, Sissy van Clinge Doorenbos, Wim Sonneveld, Robert Long, Seth Gaaikema komen voorbij maar ook 'Je loog tegen mij' van Drukwerk mag niet ontbreken.

Bezetting van Vakwerk
Harry Slinger: zang en presentatie
Harry kennen we natuurlijk, hij is de zanger van Drukwerk.
Fred Snel: contrabas en zang
Fred heeft als vaste begeleider onder anderen gewerkt met Don McLean, Thérèse Steinmetz, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Marco Bakker, Gerard Cox en Mini & Maxi.
Nico van der Linden: piano en zang
Nico heeft in de theaterwereld een grote naam op gebouwd. Hij begeleidde grote theaterpersoonlijkheden als Ramses Shaffy, Liesbeth List, Karin Bloemen en Mathilde Santing.
John Meijer: gitaar en zang
Voormalig gitarist van o.a. BZN en heeft als bandleider met Next One jarenlang George Baker, Harry Slinger, Anny Schilder, Piet Veerman en Jan Smit begeleid.

Als je informatie wilt over 'Vakwerk', neem dan contact op met Drukwerk BV, telefoon: 075 - 617 73 44

Je Loog Tegen Mij
Tekst 'Je Loog Tegen Mij', eronder staat de video
Toen ik thuis kwam was jouw deur voor mij op slot
En je deed of je niets had gehoord
Nu zeg je m'n lief het slot was kapot
Nu zeg je kom binnen loop door
Maar ik ben nu bang dat ik stoor

Je loog tegen mij, alsof ik een kind was
Geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
Zeg schat denk je dat je me aan kan
Zeg schat je bent heel wat van plan dan

Toen ik thuis kwam was er geen brood meer in de kast
En je zei ik kan niets voor je doen
Maar nu heb je dan zelfs al je ringen verpatst
En komt me vragen om poen
Je bent zeker vergeten van toen

Je loog tegen mij, alsof ik een kind was
Geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
Zeg schat denk je dat je me aan kan
Zeg schat je bent heel wat van plan dan

Ooooh, je bent nu jezelf niet
Je hebt last van verdriet
En je zegt dat je toch van me houdt
Je zegt je bent toch nog m'n vrouw
Maar je liet me mooi staan in de kou

Toen ik thuis kwam was er geen plaats meer in je bed
En je zei ach slaap je op de bank
Nu heb je je vriend uit je kamer gezet
En mix je m'n lievelingsdrank
Maar ik denk dat ik dit keer bedank
Bekijk het maar...

Je loog tegen mij, alsof ik een kind was
Geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
Zeg schat denk je dat je me aan kan
Zeg schat je bent heel wat van plan dan

Je loog tegen mij, alsof ik een kind was
Geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
Zeg schat denk je dat je me aan kan
Zeg schat je bent heel wat van plan dan
Van plan dan, van plan dan, van plan dan
Wat ben je nou van plan?



Lees ook: ONBEKEND MAAR PRACHTIG LIEDJE VAN HARRY SLINGER OVER AMSTERDAM NOORD

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

LipDub

Er moet een vorm van spontaniteit zijn, he tmoet niet te professioneel of gelikt zijn. Daarom ook moet er gefilmd worden met een eenvoudige camera en dat het allemaal niet helemala klopt maakt niet uit.

Er mogen geen acteurs in medoen die een rol spelen, wel kan een acteur natuurlijk zichzelf zijn en een regel eemdoen.

Er moet een groep aan meedoen, dat kunnen 30 mensen zijn of honderden, soms komt het ook voor dat het minder mensen zijn maar de lol is nu juist als het om een grote groep gaat.

>>> ...bekijk hier mijn favoriete LipDubs...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL