Duivekater is een typisch Noord-Hollands brood dat ook wel peperkoek wordt genoemd. Het gekke is dat
ze het in Amsterdam Noord vaker eten dan aan de andere kant van het IJ, het schijnt echt iets voor
'boven 't IJ' te zijn. Maar er is toch ook zoiets als de Amsterdamse Duivekater.
Alleen van Sinterklaas tot Pasen
Net als dat we alle groenten nu het gehele jaar kunnen krijgen is het ook met de duivekater, die werd
oorspronkelijk rond Sinterklaas, kerst en Pasen gebakken.
Een duivekater is een langgerekt ovaal vloerbrood, het verschil met een gewoon brood is dat dat in een
bakvorm wordt gebakken en een duivekater dus op een plaat, vandaar ook dat het platter is. Hoewel de
oorsprong niet helemaal vaststaat zou de duivekater een Germaanse geschiedenis kennen.
Men maakte een offerbrood omdat er geen vleesoffers voor handen waren of men wilde gewoon goedkoop uit
zijn, dat zegt de overlevering niet.
Duivekaters komen al voor op schilderijen van Jan Steen uit de zeventiende eeuw.
Wat zit er in?
Hoewel de recepten talrijk zijn heeft niemand het 'ei van Columbus' want de duivekater wordt al honderden
jaren gebakken. Er zit bloem, suiker, ei, roomboter, gist, zout en citroenschil in. De smaak is
kleffig en zoet en een duivekater wordt doorgaans pas na vier, vijf dagen 'rijpen' aangebroken.
Een van de vele receptmogelijkheden
250 gr bloem, 3 gram zout
Zeef de bloem boven een kom en roer het zout erdoor
20 gr gist, 1 dl lauwe melk
Los de gist op in de melk
Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmegsle er doorheen
75 gr suiker, 1 theelepel kaneel, citroenschilsnippers van een kwart citroen, 1 eierdooier
Voeg dit toe
30 gr boter
Smelt de boter en laat dit iets afkoelen en voeg het daarna ook toe
Kneed de hele handel tot een lekkere massa
Laat het deeg onder een vochtige doeg rijzen op een warme plaats gedurende een half uur
Breng een leuk modelletje aan door het deeg aan de rand in te snijden en het kleine gedeelte in de draaien
Losgeklopt ei met wat suiker
Bestrijk het brood hiermee en bak het brood op een plaat in de oven bij 180 graden in een half uur gaar
Uw kokkerelsuggesties zijn meer dan welkom.
Meer Amsterdamse producten? KLIK HIER
Van de week liep ik even binnen bij Rooie Nelis, ken de mensen verder niet hoor, maar van een afstand
zag ik al dat hij zelf door de straat liep, typisch Jordanezen, met wat familie erbij.
Binnen even een bakkie gedaan een een fotootje geschoten, het was nog vroeg dus zo kun je goed zien
hoe mooi de Amsterdamse bruine kroegen eigenlijk zijn.
Geen Website?Voor kleine bedrijven in Amsterdam heb ik een totaalproduct, ik maak persoonlijk met u goede en eerlijke afspraken voor een succesvolle website.Wat En Waar?De JordaanMokumsMataglap - knettergekHeuler - meeprater Mansjen - geld ophalen Jeremiade - oeverloos gezeur Kaskenade - druk maken om niets, ophef >>> PLAT AMSTERDAMS <<< Wat blaadjesHappy Endingniet en wel wat je denkt Parkeerplaats Amsterdam niet echt eenvoudig Oudste huis van de stad is dat wel zo? Keizerskroon Rood, blauw of toch goud? De Lommerd snel geld lenen Nieuwsbrief schrijf je gratis in |