De Amsterdamse horeca
MokumsNL top 25 Amsterdamse restaurants
Waarom? Tja, dat is een goede vraag, want er zijn al zoveel websites en blaadjes die een oordeel geven over het eten in Amsterdam. En laten we
eerlijk zijn, iedere week openen er twee restaurants hun deuren in Amsterdam.
MOKUMS luistert naar 'echte' eters, want echt hoor, te vaak zie ik 'fake' recensies bij de beoordelingsites. Neem nou IENS, een mooie site, veel
informatie, maar hoe kan het dat de meeste restarants minstens een '7' hebben? Ik kan echt niet beoordelen of dat terecht is, maar opvallend
vind IK het in ieder geval wel.
In 2017 kwam mij ter ore dat veel restaurants betalen voor een hoge notering, dat werk als volgt. Via de bestelsite van IENS kun je een
tafel reserveren, daarvoor betalen deelnemende restaurants een vast, maandelijks, bedrag plus een bedrag per reservering.
Als je niet meedoet kom je lager in de lijstjes van IENS te staan, dit geeft naar mijn smaak geen juist beeld.
HOE DOE IK HET?!
Rekeninghoudend met het ongeëvenaarde werk Johannes van Van Dam, eigen indrukken en die van onze vrienden en, niet in de laatste
plaats, de input van mijn lezers stel ik maandelijks een Top25 samen. Maar er is iets bijzonders. Het gaat mij niet alleen om toprestaurants, ook
een eetcafé kan zeer de moeite waard zijn. Je zult
hier dus een zeer gevarieerde mix aantreffen van vreetschuren.
In Google, Iens, Tripadvisor, Lekker of welke eetsite dan ook, vindt je vaak genoeg aanvullende informatie over deze restaurants. Het is niet
meer dan menselijk dat je de ene week trek in een kroket hebt en de week daarop in roodbaars.
Met een € geef ik aan wat de verhouding qua prijs is ten opzichte
van andere restaurants in dit rijtje. Tussen haakjes staan bijzonderheden.
(alfabetische volgorde)
Barcelonetta (SPAANS)
€€€
Bo Nam (VIETNAMEES + INTERNATIONALE TOUCH)
€€€
Bocas (TAPAS MAAR DAN ANDERS)
€€
De Bajes (TRENDY)
€€€
Eastwood (GRILL)
€€€
EenVisTweeVis (VIS)
€€€
Girassol (VIS)
€€€
Giordano (PIZZA)
€€
Hap-Hmm (MOEDERS POT)
€
Harlem (SOULFOOD + ZEER VRIENDELIJK PERSONEEL)
€€
Jacobsz (MONDIAAL + WISSELEND 3-4-5 MENU)
€€€€
Kaagman en Kortekaas (FRANS)
€€€€
La Maschera (ITALIAANS, NO PIZZA)
€€€
Meatless Dstrict (VEGETARISCH)
€€€
Me Naam Naan (THAI)
€
Skek (EENVOUDIG MAARF PUUR)
€€
MOON (FRANS, TE DUUR WATER!)
€€€€
Pesca (VIS + UNIEK CONCEPT)
€€€
Remise 47 (WERELD)
€€€
SNCKBR (HEALTHY SNOEPEN)
€€
Spirit Amsterdam (BUFFET + PRIJZIG)
€€€
Apostrof (FRANS)
€€€
The Butcher (UNIEK CONCEPT + UITZICHT OVER HET IJ)
€€
Hoed en Krelis (NEDERLANDS)
€€€
The White Room (INTERNATIONAAL)
€€€€
Let op: een in het verleden aanbevolen restaurant zegt niets over het heden.
Opborrelend
Deze restaurants hebben wij in het vizier, maar staan in nog geen enkel lijstje.
Kluis
Bardak
Sous Bar Bistro
Uit de top25
Deze restaurants haalden ooit de top25, maar zoals met elk lijstje, eens donder je eruit. Dat betekent dus niet dat we deze prima tenten
minder aanbevelen, deze lijst is nu dan ook langer dan de TOP25 zelf.
(alfabetische volgorde)
&samhoud places
Aan de Amstel
Al Bacaro
Anna
Azur Blue
Balie (De)
Bar Americano
Barca
Barrique
Balthazars Keuken
Baut
Beulings
Bierfabriek
Bij ons (bistro)
Bij Ons (Indonesisch, gesloten)
Bluespoon
Bord'eau
Braai
Braque
Bridges
Buuf
Café Modern
Cannibale Royale
Casa Juan
Contra73
Culinaire Werkplaats (De)
Daalder
Dam Brasserie (Van)
De Gouden Hoek
De La Mar (Grand Café)
District V
Eetkamer van de Jordaan
Enoteca
Festina Lente
Foodism
Gartine
Gebroeders Hartering
Geisha
Genroku
Graceland BAR-B-Q
Graves
Hannekes Boom
Happyhappyjoyjoy
Hoogenland
Il Sogno
Jacques Jour
Jaspers
Jottum
Juuls
Kaap de Goede Hoop
Kösebasi
Kam Yin
Koevoet
L'invité
La Cacerola
La Oliva
La Vallade
Lastage
Libero
Loetje
Lucca
Madelief
Marius
Mata Hari
Maxime
Memories of India
Mercat
Miss Saigon
Mos
Olofs (gesloten, inmiddels weer VERMEER)
Oranjerie
Paknam Pho
Peekelhaaring
Plancius
Pomorosso
Prael (Brouwerij)
Restaurant MAX
Reuring
Rijsel
Ron Blaauw
Rosereijn
Screaming Beans
Serre (Okura hotel)
Sopranos
Spelt
Struisvogel
Tinner (tot vier uur) en Terpetijn (na vier uur)
Troost
Tunes Conservatorium (Hotel)
Uncle Wong
Vamos a Ver
Van Noord
Van Vlaanderen
Vlaming
Volt
Werck
Wilde Zwijnen
Wink
Woo Bros.
Xinh
Yayang
Yoepz (LOETJE GEWORDEN)
IJsbreker (De)
Michelin sterrenrestaurants
Voor 2018 hebben we er een nieuw drie-sterrenrestaurant bij in Nederland, Inter Scaldes in Kruiningen. Bord'Eau in Amsterdam verloor
een van zijn twee sterren.
The Duchess, Le Restaurant (na hem in 2017 te hebben verloren) en The White Room in Amsterdam kregen voor het eerst een ster.
Amsterdam kreeg er dus per saldo twee sterren bij. Amsterdam doet het met 21 sterren gemiddeld genomen iets beter dan het
gemiddelde in Nederland.
La Rive van het Amstel Hotel is misschien wel de grootste verliezer in Amsterdam omdat ze hun in 2017 verloren ster niet terugkregen.
Twee sterren
&samhoud places (2, zelfde adres, maar niet meer beneden gevestigd)
Ciel Bleu
Librije's Zusje
Een ster
Bolenius
Bord'Eau
Bridges
Lastage
Le Restaurant
Mos
Rijks
Ron Gastrobar
Sanzanka
Sinne
The Duchess
The White Room
Vermeer
Vinkeles
Yamazato
Slechtste restaurant
Tja, ook een kwestie van smaak, hoewel. In de Halvemaansteeg zitten enkele tenten, de goede niet uitgezonderd, waar de honden nog
niet zouden willen eten. Maar we zijn er niet om ondernemers de nek om te draaien, dus laat ik mij beperken tot een van de vijf slechtste
restaurants van Amsterdam die eind 2016 besloot de handoek in de ring te gooien.
ROYAL MANDARIN
Hier hebben meerdere mensen een voedselvergiftiging opgelopen, er zat ook haast nooit iemand, hooguit een verdwaalde toerist.
Afgeserveerd
Deze restaurants kunnen elders een hogere waardering hebben, wij gaan af op eigen ervaringen en die van onze lezers. Kortom:
wij vinden het niet de moeite waard deze restaurants (nogmaals) te bezoeken, maar dat is dus puur een persoonlijke mening. Ook
restaurants die wij ooit
hebben vermeld, maar niet meer bestaan nemen we hieronder op zodat je niet voor niets gaat.
(alfabetische volgorde)
Baan Pong
Bistrot Neuf
Bordjes
Bouchon du Centre
Breda
Chiaro
City Café (Mint Hotel)
Dabka
De Oesterbar
DOS
DWDD pop-up restaurant
Everything on a stick
Fier
Fifteen
Firenze
Frâiche
Freud
Gasthuys
Harkema
Havengebouw
Il Primo
La Madonna
La Madonnina
La Suite
La Vaca Argentina
Lieve
Lieverdje
Lof
Lotti's Bar
Madrid
Meatballs
Meram
Monte Christo
New Dorrius
Noorderlicht
NRC Restaurant
Occo (Hotel The Dylan)
Ovidius
Pacivico
Palladio
Pino DiVino
PIS 13
Ramenas
REM-eiland
Rodizio
Royal Mandarin
Speijkervet
't Stuivertje
The Pool
The Seafood Bar
Vandaag
Vapiano
Walvis
Waterkant
Zouthaven
Zwaantje
Restaurants in de fout
In augustus 2016 publiceerde RTL een lijst met 172 restaurants die in 2015 door de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit (NVWA) zijn beboet
omdat ze diverse keren de regels voor hygiëne en voedselveiligheid hadden overtreden. In Amsterdam betroffen dat toch wel enkele opmerkelijke
namen.
Assaggi
Blinq
De Brabantse Aap
De Prins
Djanoko
Eazië
Eethuisje Wan Pipel
Empresa Pacifico
Frankendael
Grand Café Mynt
Hofje van Wijs
Hotel Nelly's Inn
Indian Food Mirch Masala
Liang Kee
Mediteranee
Mei Wah
Mimoza Ton Ton
Mister Coco's
Neetu Dhaba Indiaas Restaurant
Nooch
Oceania
Park Plaza Vondelpark
Pastabar
Ristorante Collina
Surinaams Eethuis Zarina
Sweet Asia
Thaicoon
The Oyster Club
Tjon Express
Van Harte
Wong Kee
Overigens hebben deze restaurants hun leven gebeterd, gezegd moet wel dat ze niet op de lijst zouden hebben gestaan als het om slechts
één incident was gegaan. Het is niet het doel van RTL of mij om restaurants aan de schandpaal te nagelen, sterker nog, bij een van
bovenstaande zaken heb ik recent nog prima gegeten.
Laat dit wel een waarschuwing zijn voor andere restaurants, voor je het weet sta je in een vervelend lijstje en zie daar dan maar weer eens vanaf te komen.
Ik geef even een voorbeeldje, dat illustratief is voor verreweg de meeste restaurants waar iets mee aan de hand was. Na opmerkingen van de NVWA
ging het restaurant aan de slag en liet het volgende weten:
Zoals u heeft kunnen lezen waren er een aantal zaken niet op orde in onze keuken. De inspecteurs hebben dit geconstateerd. Wij hebben geen
aanmerkingen op de inspecteurs. Na ontvangst van deze bevindingen hebben wij direct maatregelen genomen. Deze maatregelen hebben uiteindelijk
geresulteerd in ontslag van de chef-kok en 2 zelfstandig werkende koks. Na deze maatregelen is de inspectie begonnen aan een zogenaamde marsroute.
Door ons zijn tal van veranderingen doorgevoerd teneinde te voldoen aan álle geldende regels. Tijdens deze marsroute zijn wij een drietal keren
onaangekondigd bezocht. Het resultaat hiervan is dat wij inmiddels met goed gevolg deze marsroute hebben afgelegd en niet meer onder verscherpt
toezicht staan.
Het beste restaurant ter wereld
Uiteraard is eten een kwestie van smaak, toch wordt er jaarlijks een top honderd samengesteld van de beste restaurants ter wereld. Ik vermeld
de beste tien, wonderwel staat er maar één Frans restaurant in, maar liefst drie uit Spanje en één Amerika.
De Librije uit Zwolle staat op een eervolle 38ste plek.
Osteria Francescana -
Italië
El Celler de Can Roca -
Spanje
Eleven Madison Park -
Verenigde Staten
Central -
Peru
Noma -
Denemarken
Mirazu -
Frankrijk
Mugaritz -
Spanje
Narisawa -
Japan
Steirereck -
Oostenrijk
Asador Etxebarri -
Spanje
Academy
Deze lijst komt tot stand door 'The World's Best Restaurants Academy' die bestaat uit meer 800 critici, chef-koks, restauranthouders en
fijnproevers uit 27 regio's van over de hele wereld.
Smaken verschillen
Ik schreef het al, over eten valt te twisten. Als je bijvoorbeeld de lijst van EliteTraveler erbij pakt kom je een aantal van bovenvermelde restaurants tegen, maar
op de eerste plaats prijkt daar Alinea uit Chicago, VS. El Celler de Can Roca is bij hen vijfde en de nummer een uit mijn lijstje, Osteria Francescana, slechts achtste.
Er staan meerdere restaurants uit de Verenigde Staten in, maar de beste chefkok is Gordon Ramsey, wiens restaurant bij Elite dit jaar zakte van 14 naar 18, dat
vind ik opmerkelijk en niet erg vleiend voor de lijst.
Gordon Ramsey
Ramsey kennen velen wellicht van zijn televisie programma's waarin hij vastgelopen restaurants vlot trekt. Hij wordt gezien als een van beste chef-koks ter wereld
en is bij veel restaurants betrokken geweest, soms als kok, soms als mede-eigenaar.
Aubergine was het eerste restaurant waar Ramsey deels eigenaar van was, hij haalde er in 1997 twee Michelin sterren binnen die het restaurant ook weer net
zo snel kwijt was toen Gordon er een jaar later vertrok als chef-kok.
Ramsey opende 45 restaurants waarvan een kwart binnen twee jaar alweer dicht ging, nog eens 12 sloten de deuren na een periode van enkele jaren. In Londen
heeft hij de meeste zaken, de bekendste is 'Restaurant Gordon Ramsay'.
El Celler de Can Roca
Als je afgaat op de echte kenners, de chefs, dan is El Celler de Can Roca in Girona, Spanje, het beste restaurant van de Wereld.
Johannes van Dam overleden
Op 18 september 2013 overleed Johannes na een lange periode van kwakkelen met zijn gezondheid. Maandag at hij nog een makreelsalade, woensdag een broodje
kaas en overleed enkele uren later in het OLVG. Hij is 66 geworden en wordt heel erg gemist in Amsterdam.
Een vriend van mij zei eens: "ik wil beddentester worden, ik denk dat ik dat heel goed kan". Het liep anders, maar in dezelfde lijn van werk
ligt het proeven van eten, daar een leuk (of minder leuk) stukje
over schrijven en er nog voor betaalt krijgen ook.
De mooiste 'job' van Mokum had misschien Johannes van Dam wel.
Met een duur woord heette het dat Johannes van Dam culinair journalist was, wij zeiden liever, "Johannes eet voor niets en zeurt gratis". Goed bedoeld
hoor, want zonder Van Dam zou het Amsterdamse eten er erbarmelijk aan toe zijn want sommigen gooien er flink met het petje naar.
Van Dam was onze keuken-bewaker. Johannes is van 1946, maakte zijn studie niet af dus was hij veroordeeld tot allerlei baantjes waarvan het runnen
van een kookboekenwinkel het dichtst bij zijn hobby lag: eten. Maar er moet niet alleen brood in de mond maar ook op de plank komen dus legde Johannes
zich toe op het schrijven over eten. Zijn bijdragen verschenen meer dan twintig jaar in Het Parool.
Persoonlijk
Van Dam had een broer en zus, net als zijn broer studeerde Van Dam, maar in tegenstelling tot hem maakte zijn broer de studie psychologie wel af en werd
psycholoog. In 1962 kreeg Van Dam met zijn zusje en vader achter het stuur een auto-ongeluk waarbij hun vader het leven liet, Van Dam kon met zijn zusje
uit de zinkende auto komen. Johannes is nooit getrouwd.
Weetjes
Van Dam was een krokettenfanaat, hij wist er alles van en was jaren van plan er een boekje over te schrijven. Zelf at Van Dam het liefst aardappelpuree
met andijvie er op het laatst doorheen gestampt, uiteraard gaat hier de traditionele gehaktbal bij. Erwtensoep maakte hij graag zelf en
eten deed hij het liefst met zijn vingers of zijn eigen mesje dat hij altijd bij zich had.
Groupon en NuDeal
Een zichzelf respecterend restaurant doet niet mee aan acties. Toch? En een goedlopende tent evenmin. Of niet? Ach, laat ik het zo zeggen, er zijn honderden
restaurants in Amsterdam en per dag staan er hooguit vijf restaurants in de etalage van een of andere kortingsdeal. En toch zegt dat ook iets over al die
andere eettenten, ik ben ervan overuigd dat velen liever failliet gaan dan zich over te geven aan het grote publiek dat toch alleen maar voor de koopjes komt
en nooit meer terugkomt.
Aan de andere kant kun je natuurlijk ook denken "wat heb ik te verliezen?" Zo ken ik drie restaurants die uiterstt succesvol zijn geworden (en gebleven) na een
Groupon of NuDeal actie. Je zet jezelf op een kaart die anders nooit onder ogen zou zijn gekomen bij een groot publiek. Als je een 'bonnetjesklant' vriendelijk
en net als een volbetalende eter ontvangt en bedient is de kans niet uitgesloten dat hij of zij nog eens terugkomt.
Eten in Amsterdam is een gunst, toch?
Maar wat je met een kortingsklant moet doen geldt dus zeker voor iemand die de volle mep betaalt. Wat mij enorm stoort is dat je wel eens het idee krijgt
'blij' te moeten zijn ergens te mogen eten. Zo van 'als iets je niet bevalt dan hoepel je maar op'. Zo kreeg ik een keer lauwe kroketten met half-bevroren
brood erbij, daar had ik de tijd niet voor om over te klagen, ik zei het achteraf wel maar ik had twee afspraken en zat daar met iemand die ook weg moest.
Ik had beter niets kunnen zeggen want de dame die ons bediende vond het 'zo raar' dat ik niet geklaagd had. Nou. wij vonden het 'zo raar' dat dergelijke
kwaliteit de keuken verlaat.
Bij een andere gelegenheid was de bediening zo prettig dat we er pas de volgende dag achter kwamen dat we eigenlijk middelmatig hadden gegeten. De
clou van dit verhaal is dat je in Amsterdam dus al blij bent als je een beetje behoorlijk geholpen wordt.
De prijzen zijn doorgaans niet normaal voor wat je krijgt en zoals je bediend wordt. Ik eet regelmatig en graag in Frankrijk. Daar is de bediening altijd
goed en het eten subliem, je moet wel erg je best doen een restaurant te vinden waar het eten
en de bediening onder de maat zijn.
Een behoorlijk tijdje geleden alweer at ik met mijn Carrie in Nancy, niet ver van de Belgische grens. Zowel wij, als de tafel naast ons hadden iets waar
een gekookte aardappel bij zat. Die was net niet goed gekookt. Voor de rest was alles prima, het tentje, de bediening, de wijn en de prijs.
Wij vonden het prima zo, maar de Francaise naast ons apprecieerde de aardappel niet, er werd excuus aangeboden en zelfs de chefkok kwam er achteraf
nog even aan te pas. Een dessert kregen ze gratis, had ik dus ook maar geklaagd.
Maar het gaat er altijd en overal anders aan toe in Frankrijk dan in Nederland, in 'La Douce France' verwacht men dat er 'geleverd' wordt, je gaat niet
voor niets uit eten. In Amsterdam lijkt het soms de omgekeerde wereld. Slecht eten, waardeloos personeel en veel te duur. Maar wij hadden gelukkig
Johannes van Dam.