Johan Cruijff nummer 14 Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Hendrik Johannes Cruijff werd op 25 april 1947 geboren in de Linnaeusstraat te Amsterdam, hij overleed op 24 maart 2016. Johan zou uitgroeien tot Nederlands beste voetballer aller tijden. Hij is uitgeroepen tot beste Europese voetballer van de twintigste eeuw.
Cruijff bracht zijn jeugdjaren door tegenover De Meer, het stadioncomplex van AFC Ajax. Nadat zijn vader in 1959 overleed verhuisden ze binnen betondorp naar een andere straat. Pas in 1968 verliet 'Jopie' (voor intimi) het ouderlijk huis.

Manus en Nel Cruijff
Vader en moeder Cruijff (Hermanus en Petronella) zijn opgegroeid in de Amsterdamse Jordaan, later hadden zij er een groentewinkel en marktkraam. Dit was tot in de oorlog, maar toen het voedsel op de bon ging viel er niets meer te verkopen en kreeg Manus een baantje bij een slager in de Jordaan.
Manus hielp mee in het verzet tegen de Duitsers, na de oorlog kreeg hij een groentewinkel in Betondorp, Nel werkte in de kantine van Ajax aan de overkant.
Manus overleed aan de gevolgen van een hartaanval in 1958 op 45 jarige leeftijd. Nel is later hertrouwd met Henk Angel, toendertijd terreinknecht bij Ajax. Nel overleed op 21 december 2007 in Amsterdam, zij is 90 jaar oud geworden. Manus ligt begraven op de Oosterbegraafplaats, Nel werd gecremeerd, de urn met haar as is bijgezet in het graf van Manus.

Op 2 december 1968 trouwde Cruijff met de dochter van de bekende Amsterdamse zakenman Cor Coster, met Danny is hij altijd getrouwd gebleven, zij kregen drie kinderen: Chantal (16 november 1970), Susila (27 januari 1972) en Jordi (9 februari 1974) die eveneens voetballer en trainer is geworden en anno 2016 voetbaldirecteur in Israël is.

De achternaam: Cruijff Cruyff, Cruif, Cruiff, Cruyf, Cruijf

Zijn vader heette Cruijff dus ook Johan heet Cruijff. Maar omdat de 'ij' lastig was uit te spreken in het buitenland werd daar de 'y' gebruikt.

Weetje 01
Ook Feyenoord heette vroeger Feijenoord. Het hardnekkige gerucht wil dat naar voorbeeld van Johan de club zijn naam veranderde, maar ondanks dat Johan de Rotterdamse club kampioen maakte wil men dat daar liever niet in de geschiedenisboekjes hebben.

De Ajax jaren

In 1957 werd Johan lid van Ajax, Faas Wilkes was zijn grote voorbeeld. Op zijn zeventiende debuteerde hij al in het eerste elftal, zeker voor die tijd een zeer jonge leeftijd om in de hoofdmacht van een voetbalelftal te debuteren. Trainer Vic Buckingham wisselde op 15 november 1964 Piet Keizer voor Johan in de wedstrijd tegen GVAV, ondanks dat Johan scoorde werd de wedstrijd verloren.
Direct wordt Cruijff bekend en geroemd om zijn spelinzicht en heldere analyses na de wedstrijd. Dat leidde al snel tot zijn selectie bij het Nederlands elftal in 1966.
Cruijff was aanvaller, maar omdat hij zich steeds nadrukkelijker met het 'spelletje' ging bemoeien groeide hij al rap uit tot spelbepaler, de zogenaamde 'nummer 10', plek hoewel hij dat rugnummer slechts éénmaal zou dragen.

Johan werd zesmaal kampioen met Ajax, haalde vier maal de KNVB beker op en had een groot aandeel in de meest succesvolle periode van een Nederlandse club aller tijden, 1971 - 1972 - 1973, waarin door Ajax driemaal de Europa cup 1 werd gewonnen en eenmaal de wereldbeker voor clubteams.
Hij werd in 1971, 1973 en 1974 uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar.
In zijn dagen als aanvaller droeg hij nummer negen en later het legendarische nummer 14. Bij Ajax speelt nog altijd niemand met dat rugnummer, uit respect en als eerbetoon aan Johan.

De Barcelona jaren van Cruijff

In 1973 ontvangt Ajax als eerste club in Nederland een miljoenenbedrag voor een speler, Barcelona betaalt zes miljoen voor de beste speler in Europa van dat moment. Cruijff speelt er vijf jaar en behaalt met de club grote successen.
Zijn toenmalige trainer (1865 - 1971) Rinus Michels ging Johan voor door trainer bij Barcelona te worden, het is dan ook Michels die Cruijff naar de Catalaanse hoofdstad haalt. In die tijd zat Franco nog stevig in het zadel maar de Catalanen haatten hem omdat zij hun cultuur en taal niet mochten uitdragen.

Het 'Barca' van Cruijff en Michels werd gezien als politiek pressiemiddel tegen de gehate dictator en de Madrileense overheersing. De bijnaam die Johan kreeg was 'El Salvador', de verlosser, omdat hij na vijftien jaar overheersijng door Real Madrid de hegemonie wist te doorbreken.
In het kampioensjaar 1973 bezorgde hij Barcelona de titel, onder andere door Madrid in eigen huis met 5-0 te vernederen.
Johan zou bijna zes jaar voor Barcelona spelen. Hij stopte met voetballen en kreeg een afscheidswedstrijd van Ajax die jammerlijk met 8-0 verloren werd van Bayern Munchen, de glans was er voor Johan niet minder om. Johan ging in zaken maar daar was hij niet gehaaid genoeg voor, zijn zakenpartners brachten hem vele verliezen toe waardoor hij zich genoodzaakt zag weer te gaan voetballen.

De Amerikaanse jaren

Rinus Michels vertrok als trainer van Barcelona naar de Verenigde Staten, de Los Angeles Aztecs haalden Johan Cruijff als sterspeler binnen. Na een jaar vetrok Cruijff naar de Washington Diplomats.
In beide jaren (1979 en 1980) werd Cruijff Amerikaans voetballer van het jaar.

Opnieuw Ajax
Na het Amerikaanse avontuur dat financieel zeer, maar sportief totaal niet, aantrekkelijk was voor Johan, tekende hij in 1981 opnieuw bij Ajax.
In de twee jaren onder het leidersschap van Cruijff die volgden won Ajax het landskampioenschap en eenmaal de KNVB beker. Cruijff was aan het einde van dat seizoen al 36 en regelmatig geblesseerd geweest, Ajax durfde het niet meer aan zijn contract te verlengen, de domste beslissing van Ajax ooit.

Zijn Feyenoord tijd
Cruijff is getergd en gaat in op een aanbieding van Feyenoord, in het seizoen 1983-1984 herhaald hij het kuntsstukje dat hij ooit bij Barcelona vertoonde, hij bezorgt Feyenoord na een decennium de dubbel.
Met Feyenoord haalt hij dus zijn gram en wordt zelfs uitgeroepen tot voetballer van het jaar, tegen Zwolle zou hij zijn laatste wedstrijd op Nederlandse bodem spelen.

De jaren als international

Johan Cruijff heeft een geweldig gemiddelde, hij speelde niet vaak voor het Nederlands elftal (48) maar wist daarin wel 33 maal het net te vinden. Hij was 34 keer aanvoerder. Cruijff was zuinig op zijn lichaam en wilde liever geen oefenpotjes spelen, kwalificatiewedstrijden tegen dwergstaatjes liet hij eveneens aan zich voorbij gaan.
In 1974 was hij aanvoerder en beste speler van het kampioenschap in Duitsland waar de finale tegen het gastland verloren ging. Cruijff speelde geen beste wedstrijd wat toegeschreven werd aan een rel in het hotelzwembad waar een Duitse journalist foto's van spelers van het Nederlands elftal had gemaakt met naakte meisjes.
Dit was opgezet door het Duitse roddelblad Bild om de spelers in diskrediet te brengen en uit hun concentratie te halen. De Duitsers wisten dat Nederland beter was en veruit favoriet. De opzet lukte want Duitsland werd wereldkampioen.

1978 Argentinië
Johan op het randje van de dood, voor de eerste maal
Het verloren gaan van, opnieuw, de finale om de wereldcup tegen een gastland werd geweten aan het afzeggen van Johan. Dat is hem en Danny lang nagedragen, maar pas dertig jaar laten zou de ware reden van zijn afzeggen duidelijk worden.
De familie Cruijff werd in hun huis in Barcelona overvallen door gewapende mannen. Johan werd lange tijd onder schot gehouden. Het lukte niet hem te ontvoeren, maar de schrik zat er goed in, Johan wilde bij zijn gezin blijven.

Cruijff als trainer
Johan had het in zich een toptrainer te worden en het hoogsthaalbare ook daadwerkelijk te kunnen realiseren: wereldkampioen worden met het Nederlands elftal. Het heeft niet zo mogen zijn. Hij wordt trainer bij zijn twee lievelingsclubs: Ajax en later Barcelona, waarmee hij veel succes zou behalen.

Catalaans voetbalelftal
Johan Cruijf is in Catalonië nog steeds een god, hij wordt op handen gedragen en iedereen kent hem van naam. Johan woonde officieel in Barcelona. Vanwege de 'bijna' ontvoering wordt alom gerespecteerd dat hij niet wilde dat zijn adres en huis bekend werden gemaakt. Uiteraard weten velen in Catalonië waar hij woont.
De Catalaanse voetbalbond vraagt Johan in 2009 om de functie van bondscoach van het Catalaans voetbalelftal op zich te nemen. Hij stemt toe. Er wordt geprobeerd tegen 'Oranje' te spelen maar omdat Catalonië geen officiële voetbalnatie is gooit de KNVB het er op dat het niet in het speelprogramma past. Argentinië toont zich groter, maar wordt wel met 4-2 weggespeeld.

Nevenactiviteiten
Naast zakenman (deels mislukt, varkens, en deels gelukt, voetbalschoenen) verscheen Cruijff regelmatig exclusief voor de NOS als commentator. Nadat er kritiek komt uit, voornamelijk, het Eindhovense kamp zegt Cruijf het contract op en houdt de eer voorgoed aan zichzelf.
Hij schrijft columns in de Telegraaf hoewel zijn 'maatje' Jaap de Groot in werkelijkheid de stukjes schrijft na een wekelijks telefoongesprek met Johan.

Johan is zowel bij Ajax, het Nederlands elftal, als Barcelona adviseur geweest. Hij werd bondsridder en kreeg van de Catalaanse club het erevoorzitterschap maar dat werd hem enkele maanden later weer afgenomen door een met wrok doordrenkte nieuwe voorzitter.
Cruijff houdt ook nu weer de eer aan zichzelf en reageert niet. Er wordt beweerd dat dit een extra motivatie was voor Johan om het bondscoach-schap van Catalonië te aanvaarden. Cruijff zocht altijd sportieve wraak.
Johan Cruijf is erelid van Ajax, iets wat maar weinigen ten deel valt bij de Amsterdamse club.

Uitspraken

'En uno momento dado' is de titel van een documentaire uit 2004 over de Spaanse jaren van Johan. De naam van de documentaire refereert aan een uitspraak van Cruijff na een wedstrijd, hij vertaalde 'op een bepaald moment' letterlijk naar het Spaans.
Omdat 'dados' alleen gebruikt worden in verband met door goden verrichte daden geeft deze uitdrukking extra lading aan zijn bijnaam in Spanje: 'El Salvador', de verlosser. Net als in het Nederlands hebben woorden en uitdrukkingen van Johan Cruijff de Spaanse taal verreikt.

In Nederland zei Cruijff ooit: "als je zorgt dat je eenmaal meer scoort dan je tegenstander win je". Maar ook "ieder nadeel heb zijn voordeel" is zo'n uitdrukking waar geen speld tussen te krijgen is.

De weldoener
Met zijn Cruijff foundation haalde Johan veel geld op voor kansarme kinderen, waar ook ter wereld. Maar hij maakte ook gelijk zichtbaar wat er met het geld gebeurde.
De Cruyff Courts zijn voetbalveldjes in buurten van steden waar kinderen veilig en onder begeleiding kunnen sporten. Het brengt kinderen bij elkaar en houdt ze van de straat. Als donateur kun je bijdragen aan de activiteiten van de Cruijff foundation onder de noemer, 'alleen kun je niets, je moet het samen doen'.

Jaarlijks wordt er ook een Cruyff Foundation Cup gehouden.

Weetje 02
In dertig jaar heeft Johan Cruijff, als voetballer en als trainer, 64 prijzen gewonnen, gemiddeld dus twee per werkzaam jaar!

Johan op het randje van de dood, voor de tweede maal
Cruijff, een verstokte roker, kreeg in 1991 een hartaanval, na een operatie stopte hij op dokteradvies direct met roken en werkte naderhand mee aan anti-roken spotje, zie onder.



Haat liefde met Ajax
Na een eerdere poging Ajax sportief weer aan de top te krijgen zegt Cruijff in 2011 door te gaan pakken en de club te willen hervormen, 'linkom of rechtsom'. Lang vindt hij een tegenspurtelende directie en RvC op zijn weg. De geschiedenis leert ons inmiddels dat als Cruijff iets wilde het ook gebeurde, de RvC stapte op om ruim baan te maken voor de plannen van Johan.

Weetje 03
Dat Cruijff niet altijd met rugnummer veertien heeft gespeeld weet niet iedereen. Vóór 1970 speelde hij met '9', maar ook met de rugnummers '8' en '10' speelde hij sporadisch.
De eerste keer dat Cruijff met '14' speelde was op 30 oktober 1970. Johan had een tijd langs de kant gestaan door een blessure. Gerrie Mühren had zijn shirt niet bij zich dus moest hij eigenlijk met nummer 14 spelen, omdat Cruijff al een tijd niet gespeeld had en die wedstrijd, tegen PSV, weer voor het eerst meedeet liet hij Gerrie Mühren met '9' spelen.
Omdat de wedstrijd gewonnen werd koos Johan vanaf die wedstrijd voor rugnummer 14.

Toch zou hij soms nog een ander rugnummer toebedeeld krijgen maar voor de buitenwacht IS Johan Cruijff 'nummer 14'. Bij Ajax zal nooit iemand anders dan Johan Cruijff met rugnummer 14 spelen.

Tussen geloof, hoop en liefde

Cruijff was 'Jopie' voor intimie, hij hield van zijn vrienden, ook al waren dat er in werkelijkheid niet veel. Zijn vrouw Danny is hij altijd trouw gebleven, in 1968 trouwden zij, weer die 68 hè. Johan stond in de schijnwerpers, daar had Danny geen behoefte aan, wel was zij medebepalend in de keuzes die werden gemaakt. Maar dat is eigenlijk niet meer dan normaal.
Daar waar zijn broer overhoop lag met diens dochter Estelle (inderdaad, die later met Gullit trouwde en daarna een affaire had met Badr Hari) leek het in de familie Johan en Danny Cruijff 'pais en vree'.

Johan was een man van hoop, hij gaf hoop, maar had ook hoop, een 'goede afloop' was iets waar Johan eigenlijk altijd in geloofde. Om dan maar gelijk het laatste delicate onderwerp aan te snijden, het geloof. De een zei dat Johan niet geloofde, de ander wel. Ik weet hoe het zit. Johan zei dat als er een God was het toch raar was dat 22 spelers voor aanvang van een wedstijd een schietgebedje deden er toch niet altijd een gelijkspel uit de koker rolde.
Zo nuanceerde Johan het geloof, maar het meest sprekende voorbeeld dat Johan geloofde dat er meer tussen hemel en aarde was is het volgende voorval. Johan verloor zijn vader op vroege leeftijd, dat heeft hij altijd een gemis gevonden. Niet alleen moest zijn moeder daarom de winkel sluiten, maar tijdens zijn carrière had hij sommige momenten wel graag willen delen met zijn pa.
Op een dag zei hij: "pa, als je hier bent, laat dan mijn horloge stil staan". Er gebeurde niets, maar de volgende morgen stond het horloge wel stil, daarop ging hij naar zijn schoonvader Cor Coster die horloges kon repareren. Die kon niets vinden, maakte het horloge schoon en gaf het klokkie tikkend en wel terug aan Johan. De volgende morgen stond het weer stil. Johan opnieuw richting Cor.
"Echt Johan, er is niets mis met dat horloge, kijk, het loopt weer". Toen Johan weer buiten stond zei hij: "nou pa, hou er nou maar mee op, ik weet dat je er bent". Sindsdien heeft het horloge 40 jaar trouwe dienst gedaan zonder te stoppen, Cruijff heeft nooit meer een ander horloge gekocht.

Johan zei vaak dat hij hele gesprekken voerde met zijn vader bij diens graf op de Oosterbegraafplaats en dat hij dan altijd goede raad meekreeg. Slechts één keer zou Johan zijn vader niet om raad hebben gevraagd bij een belangrijke beslissing. Dat was toen hij in zee ging met een varkensfokker in Zuid-Frankrijk, het kostte Johan vele miljoenen en moest daardoor opnieuw zijn voetbalschoenen uit de mottenballen halen.

Broer Henny
Veel wil ik niet kwijt over deze man, de twee jaar oudere broer van Johan, die of vol rancune zit of zijn jaloezie nooit de baas is geworden. In een interview met HP De Tijd liet hij zich over het echtpaar Cruijff eens ontvallen:
"Nee, denk maar niet dat Johan haar zijn mening probeert op te dringen. Hij kijkt wel uit, dan heeft-ie gelijk een week ruzie. Een wéék? Een máánd!"
Johan Derksen was in 2011 in de Volkskrant misschien wel het duidelijkst over dit interview van Henny Cruijff: "die broer van Cruijff is een gevaarlijke gek, een eerste klas loser".
Henny is anno 2016 grotendeels zijn geheugen kwijt, hem werd vertelt dat zijn broer was overleden, maar of hij het allemaal nog begreep weet men niet.

Cor Coster
Op 2 december 1968 kwam Cor definitief in het leven van Cruijff toen Johan met Danny trouwde, de dochter van Cor, een zakenman (horloges en goud) uit Amsterdam die later ook voetbalmakelaar werd, ondermeer van Johan.
Henny Cruijff is jarenlang de aanjager geweest van geruchten dat Cor Coster tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de SS. Het NIOD deed onderzoek en verklaarde dat er nimmer sprake is geweest van lidaatschap, wel zou er sprake zijn geweest van verplichte tewerkstelling.
Henny bleef volharden en staakte pas in 2010 zijn 'onderzoek' naar het vermeende oorlogsverleden van Coster. Cor was op 13 november 2008 overleden, de families Cruijff en Coster vonden het in 2010 wel welletjes waarop Henny zijn kruistocht tegen de schoonvader van zijn broer Johan staakte met de woorden: "Ik weet genoeg en stop met het onderzoek", om er aan toe te voegen dat een ieder die nieuwe feiten heeft omtrent het verleden van Cor zich kan melden bij het NIOD.
Hier sprak naar mijn mening overduidelijk een verzuurde, verbitterde, jaloerse oude man.

Cor was goed voor Johan, hij deed de besprekingen bij barcelona voor hem en Rinus Michels en Johan Neeskens.

De serie Johan
De VPRO wilde meevaren op de goede naam van Johan Cruijff en maakte in 2014 een televisieserie waarin vooral het privéleven aan bod zou komen. Johan zag niets in de serie, maar kon het ook niet tegenhouden, niemand uit de nabijheid van Cruijff werkte mee aan de serie die dan ook volledig flopte.
In DWDD werd de serie nog de hemel ingeschreven maar onder andere Martin Koolhoven en Nico Dijkshoorn kraakten de serie af die in de zomer van 2014 nog een keer herhaald werd.

En Un Momento Dado
Er zijn veel reportages over Johan gemaakt, een daarvan wil ik daar graag uitlichten, de Nederlandse documentaire En Un Momento Dado uit 2004 die gaat over de jaren in Barcelona.

Museum
Er zou een museum voor Johan moeten komen, maar wist je dat dat er eigenlijk al was? In Barcelona had Johan een schoenenwinkel met een klein Cruijff museum
Plaza Comercial 3, 08008
Barcelona
Open van maandag tot en met zaterdag van 11:00 tot 20:30 uur.

Cruijff eigenwijs? Welnee!
"Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander".

Interviews
Johan was nooit te beroerd een journalist te woord te staan, later had hij het zo druk met zijn Foundation dat het wel aangevraagd moest worden. Uit de enorme keuze aan interviews heb ik DEZE IN VI voor je uitgekozen.

Een stukje eruit:
"Ik slaap prima. Omdat ik alleen nog dingen doe die ik leuk vind. Tegen mijn spelers zei ik vaak dat ik lachende gezichten op het veld wilde zien. Topsport is een serieuze bezigheid, maar er moet wel wat te lachen zijn. Zo heb ik altijd in het leven gestaan. Weet je wat het is? In je laatste jas zitten geen zakken. Als je in je kist ligt, heb je niks meer aan status of geld. Dus geniet van de dingen die je doet. En probeer anderen te laten meegenieten."

Op 25 april 2016 zou Johan 69 jaar zijn geworden, het mocht niet zo zijn. Op 24 maart overleed hij in Barcelona aan de gevolgen van longkanker, de volgende dag werd Johan in besloten kring gecremeerd.

Op de Middenweg hingen de vlaggen halfstok toen het nieuws bekend werd dat Johan Cruijff was overleden.

Voor zijn ouderlijk huis waren waren er veel tranen en momenten
van vreugde, anekdotes over Johan, iedereen had er wel een.
Het regende, maar toen Johan in Barcelona gecremeerd
werd, ging in Mokum de zon schijnen, heel bijzonder
Johan is 68 jaar geworden. 6+8=14
Het moest zo zijn.
Helden sterven niet, ze leven eeuwig voort.





















Toen ik op de dag van Johans' dood een borrel ging drinken op de Zeedijk zag
ik deze tekening van Johan recht tegenover mij aan de muur hangen.


In Barcelona werd Johan ook door duizenden herdacht
bij een speciaal ingericht plekje.






En dit zegt eigenlijk alles over de mens Johan Cruijff


Condoleanceregister in het Amsterdam Museum




Rouwadvertentie van Ronald Koeman in de Telegraaf


Condoleance registers in de Amsterdam ArenA die spoedig omgedoopt
gaat worden tot Johan Cruijff ArenA Amsterdam, maar da's logisch
















3 april 2016, eerbetoon aan Johan in een mars naar de ArenA
en tijdens de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle

















Cruijf Courts, er zijn er inmiddels 200 over de gehele wereld






Foto van Paul Huf zoals die hangt in het Amsterdam Museum
Johan Cruijff, Klaas Nuninga, Sjaak Swart en Piet Keizer

Ajax pagina's op MokumsNL:
    AJAX     DE STRUCTUUR VAN DE CLUB VAN RVC TOT DIRECTIE EN BESTUURSRAAD
    AJAX     IS OUDER DAN WERD GEDACHT (1893 IPV 1900)
    AJAX     HOE JOODS IS DE CLUB EIGENLIJK? WAAR KOMT DAT 'JOODS' VANDAAN
    AJAX     NOSTALGIA
    AJAX     KAMPIOEN 2011 FOTO'S MUSEUMPLEIN VANAF EEN DAK
    AJAX     JOHAN CRUIJFF
    AJAX     CRUIJFF PERIKELEN
    AJAX     EDGAR DAVIDS DAT HEEFT ZO'N JONGEN TOCH NIET NODIG
    AJAX     DE STRIJD OM DE MACHT
    AJAX     IS EEN STRAAT IN...ROTTERDAM, GEEN HOND WIL ER WONEN
    AJAX     EXPERIENCE
    AJAX     LIEDEREN


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Ajax Amsterdam

Amsterdammers verwachten veel van hun club maar procentueel gezien zitten de meeste supporters niet in Amsterdam. Ajax is in alle opzichten de populairste club van Nederland. Dat zie je ook in het buitenland, Ajax kennen ze overal, de naam Cruijff kleeft natuurlijk ook aan de club.

Vreemd dat hij niet de egards krijgt die van Ajax gratis en voor niets een grotere club zouden kunnen maken, maar dat zal wel de Amsterdamse arrogantie zijn: graag of niet.

>>> meer over Ajax

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL