Typisch Amsterdams Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Wat maakt Amsterdam nou tot Amsterdam waarvan ze zeggen 'geef mij maar Amsterdam'. Als geboren en getogen Amsterdammer voel je het, overal waar je komt zie je mooie dingen maar Amsterdam is en blijft toch altijd de mooiste stad van de wereld.
Trappetje hoek Brouwersgracht Maar waarin uit zich dat en wat versterkt nu toch dat gevoel dat je als Amsterdammer (of je hier nu geboren bent of er woont) een bevoorrecht mens bent?

Alles is te lopen
Wat je in geen een stad ter wereld hebt is de 'nabijheid' van mooi plekjes. Stel je voor dat je op het Centraal Station begint, je komt direct de eerste coffeeshops tegen, het 'Red Light District' ligt achter het Damrak, de straat die begint op het station.

Via de Zeedijk kom je op de Nieuwmarkt, van daar is het vijf minuten lopen naar Artis. De Stopera, het Waterlooplein en het Rembrandtplein liggen op steenworp afstand. De Kalverstraat loopt tot aan de Dam maar halverwege kun je ook afslaan naar het Leidscheplein. Dan is het Vondelpark nog maar een 'spuug' verwijderd.

De musea en het concertgebouw (link) liggen praktisch aan het Vondelpark. Ok, ik overdrijf hier en daar misschien een paar meter maar Amsterdammers scheppen nu eenmaal graag op. Echt, er is veel te doen en het openbaar vervoer is talrijk en eenvoudig maar het hoeft niet. Alles is te lopen en probeer dat maar eens in Parijs, Barcelona of München, om maar eens wat andere grote dorpen te noemen.

Bouwput
Ik vind dat Amsterdam teveel projecten tegelijk aanpakt en er ook te grote projecten doorheen heeft gedrukt. Van echte inspraak lijkt nauwelijks sprake als het gaat om een nieuw stadhuis, Noord-Zuid lijn of renovatie van een plein of buurt.

Teveel projecten? Ja, soms zijn er 250 projecten tegelijk of in aankomst. Voor een stad waar nog geen 800.000 mensen wonen is dat soms een te grote aanslag. Anno 2010 kan Amsterdam dat zelfs niet meer betalen, helaas zijn de plannen in goede tijden gemaakt zonder voldoende rekening te houden met recessie tijden. Maar goed, een ambtenaar is dan ook geen ondernemer.
Nieuwe Spaarpotsteeg Veel toeristen storen zich aan de eeuwigdurende bouwput maar toch vooral aan het gesloten zijn van meerdere musea op hetzelfde moment.

De Amsterdammer
Van de bewoners van Amsterdam zijn er vier van de tien ook daadwerkelijk in de stad geboren. In het centrum is dat nog minder: 3 op de 10.
Bijna zeven van de tien mensen die in Amsterdam geboren zijn, wonen buiten de stad, In Diemen en Landsmeer bijvoorbeeld, maar ook in Purmerend, Almere en Lelystad wonen veel Amsterdammers.
Dus voor 'de Amsterdammer' kun je ook in andere gemeenten terecht.
BEKENDE AMSTERDAMMERS

Nationaliteiten
Amsterdam kent 175 nationaliteiten en iedere bevolkingsgroep brengt zo zijn eigen cultuur mee. Dat zie je terug in de restaurantjes, maar ook als je in de tram zit of over het Waterlooplein loopt: veeltaligheid. En dat komt dus niet alleen van de vele toeristen die Amsterdam jaarlijks weten te vinden.
NATIONALITEITEN AMSTERDAM

Carillons
Er is geen land ter wereld met zoveel beiaards en geen stad waar meer carillons te vinden zijn als in Amsterdam. Zelfs in heel katholiek Ierland is er slchts één carillon te vinden.
CARILLIONS

Tulpen
Wonderlijk. De tulp komt niet uit Nederland, dus zeker niet uit Amsterdam. Toch kennen we allemaal 'tulpen uit Amsterdam' maar ook buitenlanders kennen dit wijsje. Als ze in Amsterdam zijn willen ze maar al te graag naar de 'flowermarket', de bloemensingel.
MEER OVER TULPEN (EN NIET ALLEEN DIE VAN AMSTERDAM)

Sexclubs
Casa Rosso maar ook 'the Pink Elephant' en bars op het Thorbeckeplein, waar dames met ontbloot bovenlichaam rondliepen, hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op toeristen. Het lijkt net zo legitiem om de Casa Rosso in Amsterdam te bezoeken als de Moulin rouge in Parijs, waar ook hele rijen voor de deur staan iedere avond.
YAB YUM

Coffeeshops
De naam doet anders vermoeden maar we weten inmiddels dat er weinig 'coffee' wordt gedronken in coffeeshops.
Sinds sterke drank geweerd wordt uit de coffeeshops is het beeld alleen maar versterkt dat Amsterdam het walhalla is voor de 'joint-minnende' toerist.
ONTSTAAN VAN COFFEESHOPS

Anne Frank
Het Anne Frank Huis ligt aan op de Prinsengracht 263. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen. De trams 13 en 17 en de bussen 142, 170 en 172 stoppen op de halte 'Westermarkt'.
Het museum vertelt het verhaal van een meisje dat tijdens te Tweede wereldoorlog door toedoen van de Duitsers om he tleven kwam in een concentratiekamp maar later vooral bekend wordt door de vondst van haar dagboek dat ging over haar verblijf in het 'achterhuis'.
MEER OVER ANNE FRANK

Artis
Amsterdam heeft zijn dierentuin, en nog in het centrum ook, op loopafstand van de Kalverstraat. Artis heeft veel te bieden, trek er een dag voor uit.
Pandje Haarlemmerdijk De oudste dierentuin van Nederland heeft bijna 1.000 soorten dieren. Insecten in het Insectarium, giraffen op de Afrika Savanne en vergeet de zeeleeuwen en slingerende gibbons niet.

Door het hele park staan diverse monumentale bomen. Dagelijks worden er speciale films vertoond in het Planetarium. Het Geologisch museum toont de geschiedenis van het leven op aarde.
Het Zoölogisch Museum organiseert jaarlijks wisselende exposities in het Aquarium.
ARTIS

Fietsen
Hoeveel fietsen er zijn is onbekend, nog minder hoeveel er ongebruikt ergens aan een paal of brug zijn vastgeketend of in de gracht liggen. Vast staat wel dat de Amsterdammer graag fiets en de toerist doet er vrolijk aan mee.

Fietsverhuurbedrijven zorgen voor massa's Amerikanen, Britten, Brabanders en Spanjaarden op de fiets. Levensgevaarlijk soms maar het lijkt toch meestal wel goed te gaan. De wandelende toerist wordt nog wel eens verrast door een fietsbel, die is het simpelweg niet gewend dat er op iedere hoek een fiets kan opduiken.
En wat je een Amsterdammer allemaal niet op de fiets ziet doen! Roken, eten, bellen, kinderen naar school brengen. Dat zie je nergens zo vaak als in Amsterdam, een levend theater voor de Japanner.
FIETSEN DOOR AMSTERDAM

Jordaan
Een van de meest bezochte (en bezongen) buurten is zonder twijfel de Jordaan. Met zijn veelheid aan horeca en kleine nering is de Jordaan een dorp op zich waar menigeen zich in Madurodam waant.
In veel steden heb je wel een oude kern maar doordat de Jordaan een enorme verscheidenheid aan gevels heeft is deze buurt uniek in de wereld.
En niet te vergeten de Jordanezen (eigenlijk Jordaners) natuurlijk. Een volk apart.
BUURTEN IN AMSTERDAM

Winkelen
Amsterdam heeft dure winkelstraten en -buurten waar de huren van winkels het hoogst van Nederland zijn. Grote warenhuizen en keldingzaken zitten allemaal in het Centrum, al eeuwen.
Amsterdam zorgt tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar altijd voor topomzetten maar sinds er geen winkelsluiting meer is in Amsterdam weten velen de hoofdstad te vinden voor een 'dagje shoppen'.
WINKELSTRATEN IN AMSTERDAM

Rijksmuseum
De Nachtwacht van Rembrandt is verreweg het meest bekende schilderij ter wereld en hangt in het grootste museum van Nederland dat in 1876 werd gebouwd. Frans Hals, Ruysdael en Vermeer uit de Gouden Eeuw zijn ook 'groot leveranciers' van het museum.

Naast schilderijen heeft het Rijksmuseum ook meubelen, keramiek, glas, kostuums, prenten, tekeningen, klokken, scheepsmodellen en een bibliotheek.
Tot en met 2013 is het hoofdgebouw gesloten.
WEBSITE RIJKSMUSEUM

Criminelen en liquidaties
De laatste jaren is Amsterdam opgeschrikt door een reeks van liquidaties onder criminelen. Klepper, Van Dam, Van Hout en Hillis werden nietsvermoedend onder vuur genomen. John Mieremet werd zelfs in het verre Azië verrast door een huurmoordenaar die eerst nog even vroeg of hij wel mijnheer Mieremet was.

De onderwereld concentreert zich in Amsterdam, niet in de laatste plaats vanwege de smeltkroes, als Bulgaar, Serviër, Brit of Turk val je hier immers totaal niet op. Ik heb een lijst met criminelen samengesteld, alles komt van het Internet dus niemand staat er met naam en toenaam wat al niet ergens anders te lezen valt.
MEER OVER HOLLEEDER EN CONSORTEN

Plat Amsterdams en Amsterdamdse bluf
Het Amsterdamse dialect is bekend in heel Nederland en wordt niet als armoedig maar juist als grappig gezien. De Amsterdamse bluf wordt minder op prijs gesteld. De Amsterdammer wordt nog wel eens voor arrogant versleten.
Het plat Amsterdams wordt van alle dialecten het meest nagedaan in TV series.
KLIK HIER VOOR EEN CURSUS PLAT AMSTERDAMS

Eenhoornsluis Haarlemmerstraat Diamanten
Misschien is er iets van de glorie van weleer verdwenen maar Amsterdam geldt voor veel buitenlanders nog altijd als een diamantstad.
MEER OVER AMSTERDAM ALS DIAMANTSTAD

De Bijlmer
De Bijlmer (-meer) staat symbool voor hoe je een verkeerd sociaal en cultureel verantwoord woningbeleid voert. Maar ook door de Bijlmerramp en de Bijlmerbajes kennen veel mensen dit stadsdeel waar het soms goed, maar vaak ook slecht toeven is.
De Bijlmer is lang niet meer zo slecht als het geweest is maar 's avonds blijft de gemiddelde Amsterdammer er liever weg. Er gaan twee metrolijnen naar stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.
LEES HIER MEER OVER DE BIJLMER, DE BIJLMERRAMP EN DE BIJLMERBAJES

Eten uit de muur
Niemand realiseert zich dat maar probeer in het buitenland maar eens een kroket uit de muur te trekken, of een andere specialiteit van het land. Een lekkere worst in Duitsland, een sushi in Japan, een hamburger in Amerika, een pizza in Italië of fish & chips in Engeland.

Nergens ter wereld wordt er 'uit de muur' eten getrokken.
En dat dat in Nederland voor het eerst kon in Amsterdam weet al helemaal niemand.


De ooit bekende Ajax-voetballer Ruud Krol had zelfs een aantal zaken waar je een patatje kon kopen maar net zo goed een frikandel uit de muur kon trekken.
SPEEL HIER HET GRIJP DE GRILLBURGER SPEL VAN FEBO

Vondelpark
In 1864 werd door de Vereniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam het Vondelpark aangelegd omdat er steeds minder 'groen' in de stad was.
Jaarlijks trekt het park meer dan tien miljoen bezoekers. Barbecuen, blowen en niet versterkte muziek zijn toegestaan! 'The bar is open', venters met koude blikjes bier worden hard aangepakt. Ze bleken een te grote concurrentie te vormen voor de parkhorreca.
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER HET VONDELPARK

De Dam
Het nationaal monument op de Dam moet de nagedachtenis in stand houden aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Velen zien in het monument een fallus symbool waar ze graag mee op de foto willen maar even zovelen herdenken hier wat de Duitsers in de jaren 40-45 hebben aangericht onder de Nederlanders.
OVER DE JAARLIJKSE DODENHERDENKING EN MEER OP DE DAM

Snackbar automatiek Albert Cuyp
De bekendste, grootste (dat weet ik zo net nog niet) en populairste markt van Nederland is de Albert Cuypmarkt. Daardoor zeker niet de goedkoopste maar de kans dat je hier Rotterdammers en Brabanders tegen het lijf loppt is groot.
De markt is meer dan honderd jaar oud!
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER MARKTEN IN AMSTERDAM

Rembrandt
Een van de grootste schiders alle tijden is Rembrandt van Rijn. Geen geboren Amsterdammer maar hij woonde sinds 1632 graag in Amsterdam. Hij werd al gauw een van de 130.000 Amsterdammers.
Later verhuisde hij van de Sint Anthoniebreestraat naar de Nieuwe Doelenstraat de Zwanenburgerstraat en de Breestraat, het huidige Rembrandthuis. Hij zou er bijna twintig jaar wonen.
MEER OVER REMBRANDT VAN RIJN

Hortus Botanicus
In 1682 verrees aan de Plantage Middenlaan de Hortus Botanicus, Deze past goed in de parkachtige Plantagebuurt die in de Gouden Eeuw werd aangelegd als een wandel- en ontspanningsgebied voor de Amsterdammers. De tuin had aanvankelijk een medische- en wetenschappelijke functie en is een van de oudste botanische tuinen ter wereld.
LINK

Poldercultuur uitgecultiveerd
Nederland staat bekend om haar overlegcultuur, 'de boel bij elkaar houden', 'met iedereen in gesprek Poldercultuur blijven', 'iedereen hoort erbij', het zijn inmiddels kreten die we gewend zijn te horen en iedereen vult dat op zijn of haar manier ook lekker in.

Het 'polderen' is niets meer of minder dan met elkaar argumenten uitwisselen om uiteindelijk 'één' te worden. In Amsterdam en zeker de Jordaan, is het 'slap' ouwehoeren tot kunst verheven. We babbelen als brugman en willen graag zo veel en zo vaak mogelijk ons standpunt onder het voetlicht brengen. De Amsterdammer staat in Nederland bekend als praatgraag. Alle andere termen die je ervoor zou kunnen bedenken laat ik hier maar even achterwege.

Omdat ik er zelf lustig aan mee doe kan ik rustig zeggen: "de Amsterdammer klept er lekker op los".
DOWNLOAD EEN PDF BESTAND OVER POLDEREN IN NEDERLAND

Taxi oorlog
Inmiddels weet 'tout le monde' dat het in Amsterdam oorlog is onder de taxistas. Helaas brengt dit met zich mee dat als ze al een ritje hebben ze proberen met 'vaste prijzen' te werken. Een tochtje van amper drie minuten kan je dan al gauw vijftien euro kosten.
Er zijn straten in Amsterdam waar je al bijna niet eens meer kunt lopen van de enorme hoeveelheid taxi's na twaalf uur als het openbaar vervoer niet meer gaat.
Jopie is opgelicht door een taxichauffeur, helaas, sommigen hebben er een handje van 'iedereen' op te lichten. Mijn advies, schrijf voordat je instapt zijn kenteken op en vraag bij het instappen direct om zijn taxinummer. Als hij weinig goeds in de zin heeft stap je maar beter gelijk weer uit.
TAXI'S IN AMSTERDAM

Queens day - Koninginnedag
Nergens wordt Koninginnedag zo uitbundig gevierd als in Amsterdam. Op 30 april komen minstens 500.000 mensen naar de hoofdstad. Topdag was 25 jaar geleden toen een miljoen mensen de stad bezochten. Amsterdammers die zich deze dag kunnen herinneren gruwelen nog steeds bij de 'overval' van hun stad die dag.
Prinsessendag werd op 31 augustus 1885 gevierd tijdens de vijfde verjaardag van prinses Wilhemina. Toen zij in 1898 koningin werd, veranderde Prinsessendag in Koninginnedag. De datum werd 30 april toen Juliana in 1948 koningin werd.
KONINGINNEDAG

Volkzangers
André Hazes kennen we allemaal maar Tante Leen en Johnny Jordaan zijn voor velen ook geen onbekenden. Manke Nelis bijvoorbeeld is in Amerika bekender dan René Froger, Marco Borsato Singel engel op het dak en Gordon bij elkaar.
Vanuit 'zijn' San Remo bar speelde hij avond aan avond het publiek plat. De Amsterdamse volksmuziek is groter dan ooit. Veel café's hebben op zondagmiddag 'live' muziek.
KLIK HIER VOOR MEER OVER DE PARELS VAN DE JORDAAN

Zingen en bezongen
'Het' Amsterdams is deels gevormd door de Fransen die zich in de Jordaan vestigden, hierdoor is het Amsterdams een ietwat zangerig accent geworden dat zich uitstekend leent voor zingen.
Het woord 'gezellig' kennen andere landen niet, het begrip laat zich moeilijk beschrijven en al helemaal niet vertalen. Het meezingen in een echte Amsterdamse kroeg is voor velen (van binnen en buiten Amsterdam) een enorme belevenis.
Op zondagmiddag en in de vroege zondagavond zijn er in Amsterdam veel kroegen met live muziek waar je lekker mee kunt brullen of bezoek in september het:
JORDAANFESTIVAL

Waterlooplein 'the flea market'
Tja, als jongen die opgroeide op het Waterlooplein kan ik alleen maar zeggen 'Waterlooplein, je bent het Waterlooplein niet meer'. Maar wie voor het eerst in Amsterdam komt wil toch de vlooienmarkt bezoeken.
'Hippie' tijden herleven hier. En uniek blijft het dus het vermelden op deze site meer dan waard.
OH, WATERLOOPLEIN

Stopera
Tja, als je weinig ruimte hebt en een muziekgebouw wilt neerzetten en tegelijkertijd een nieuw stadhuis, dan gooi je ergens aan de Amstel de boel plat, decimeert een unieke markt en laat de bewoners jaren in de ellende zitten om vervolgens de Stopera te laten verrijzen. Een afzichtelijk gebouw dat al snel te klein was. Aanbouw was onvermijdelijk.
Velen zeggen dat het stadhuis op de Dam staat maar dat is een onmogelijkheid. Met de Stopera zullen we het dus moeten doen en waar is waar, het ligt in het centrum en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.
MEER OVER DE STOPERA

Westertoren
De renovatie een paar jaar geleden deed wat stof opwaaien want in hun eindeloze wijsheid had de gemeente besloten dat het 'geel' plaats moest maken voor het originele 'blauw', en toegegeven, het is mooi geworden.
Veel buitenlanders willen op de foto voor de Westerkerk die overigens net buiten de Jordaan staat. Evenals het Anne Frank museum aan de Prinsengracht, een paar huizen verderop. De meeste toeristen komen op het museum af en 'pakken' de toren even mee.
OH OUWE WESTERTOREN

Hoeren en snoeren
De Walletjes (Red Light District) hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen, met name op de mannen uiteraard, Sinds 2010 zijn er een aantal peeskamers gesloten en hebben de hoeren plaats moeten maken voor naaiers.
De naai ateliers zijn een verrijking voor de buurt en trekken net zo veel bekijks als de dames van lichte zeden die wel mochten blijven.
De Trompettersteeg is net geen meter breed en daarmee de smalste steeg van Amsterdam, hoewel, ik ken een straatje in de Jordaan dat volgens mij net iets smaller lijkt maar met zekerheid durf ik dat niet te stellen.
MEER OVER HET 'RED LIGHT DISTRICT'

Schiphol
De luchthaven Amsterdam staat niet op Amsterdams grondgebied maar overstijgt de Amsterdamse belangen inmiddels wel. In 1926 was Schiphol nog een gemeentelijke dienst. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het Rijk meer zeggenschap.
MEER OVER LUCHTHAVEN SCHIPHOL

Negen straatjes
Aan de zuidkant van de Rozengracht/ Raadhuisstraat, aan de Heren-, Keizers- en Prinsengracht bevinden zich de negen straatjes. De Wolvenstraat is het episch centrum dus als u daar op zoekt zit u altijd goed, welke kant u ook oploopt.
Er zitten veel unieke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Voor ieder wat wils.
LEES MEER OVER DE NEGEN STRAATJES

Ajax
Wie kent niet deze roemrijke club die driemaal achter elkaar de Europacup won? Ajax staat bekend als een Jodenclub wat het natuurlijk al lang niet meer is. Dat er nog altijd veel gesmoest wordt binnen en rondom de club staat buiten kijf.
Ajax is door het Bosman arrest teruggevallen naar de B-status binnen Europa. Het 'leeft' van de verkoop van zijn beste spelers maar heeft in Nederland nog wel altijd de grootste aanhang en is ook bij de 'neutrale' liefhebber zeer geliefd.
AJAX

Het Begijnhof
In 1345 vindt het 'Mirakel van Amsterdam' plaats, een zieke man in de Kalverstraat braakt een hostie uit in de haard maar deze verbrand niet maar verplaatst zich. Het begijnhof is kort hierna ontstaan en zou hiermee te maken hebben.
Het leven van Begijnen is opgebouwd rond bidden en werken. Ze zorgen voor zieken en hulpbehoevenden. Ze mogen echter geen vriendschap sluiten met buitenstaanders of cadeaus aannemen en het zijn alleenstaande vrouwen of weduwen die de gelofte afleggen niet te zullen trouwen, als ze deze breken moeten zij het hofje verlaten.
Op 23 mei 1971 overlijdt de laatste Begijn, Zuster Antonia, op 84-jarige leeftijd, niet alle vrouwen waren overigens begijnen.
Er wonen nog steeds alleen maar alleenstaande katholieke vrouwen.
BEGIJNHOF

Gay capitol
Hoewel andere steden tegenwoordig toleranter en grotere homo evenementen hebben dan Amsterdam wordt Amsterdam nog wel steeds gezien als 'homovriendelijk'.
Met een eigen uitgaansstraat en monument toont Amsterdam zijn tolerantie ten opzichte van 'tout Gay's'
MEER INFORMATIE OVER DE CANAL PARADE EN DE GAY PRIDE

Draaiorgels
Amsterdam en draaiorgels horen bij elkaar sinds 1875. Deze vorm van straatmuziek is uniek in de wereld.
Er is nog jaarlijks een draaiorgel festival.
Bekende draaiorgels zijn De Arabier, De Drie Pruiken, De Vliegende Vleugel, Gouwe en De Zaza.
Lees meer over:
DRAAIORGELS

Amsterdamse grachten, bruggen en de onvermijdelijke rondvaartboot
De zeven bruggen, het IJ, de Munt, de Amstel, de haven. We hebben het allemaal minstens eenmaal gedaan: een rondvaarttochtje, of zouden het moeten doen.
Zo denken de toeristen ook. Of u nu een dagje Amsterdam doet of er stroomt weer een buslading Jappanners de hoofdstad binnen, de weg naar de rondvaartboot weet iedereen te vinden.
Amsterdam heeft veel water dus ook veel bruggen. Iedere brug lijkt zijn eigen verhaal te hebben maar de Magere brug kent iedereen. De autovrije brug verbindt de oevers van de Amstel en is versierd met duizenden lampjes en wordt enkele malen per dag opgehaald voor doorgaand scheepvaartverkeer.
Waarom 'Magere' brug? Omdat het een zeer smalle brug is.
AMSTERDAMSE GRACHTEN
BRUGGEN IN AMSTERDAM


Studenten de UVA en het VU
Hoewel Leiden eerder een studentenstad was dan Amsterdam is het studentenleven nergens zo massaal en uitbundig als in Amsterdam. Dat komt omdat veel universiteitsgebouwen in het gezellige centrum staan maar ook omdat Amsterdam een tolerante stad is waar veel kan en er van oudsher al veel nationaliteiten wonen.
Amsterdam wordt in één adem 'de beste' en 'de duurste' genoemd. Kamers zijn duur maar ook de horeca is stevig aan de prijs in vergelijking tot andere studentensteden.
Maar gezellig dat het is. De eeuwige student is voornamelijk in Amsterdam te vinden.
AMSTERDAM STUDENTENSTAD

Woonboten
Nergens ter wereld is een stad te vinden waar massaal 'wonen aan het water' is toegestaan. Het hoort echt bij Amsterdam, de woonarken. De een wat minder fraai dan de ander maar toch, uniek is en blijft het.
Inmiddels is er ook een museum, direct aan de kop van de Elandsgracht en de Prinsengracht.
WOONBOTEN MUSEUM

Osseworst
In Amsterdam schrijven we geen osseNworst maar zonder de 'N". Osseworst moet eigenlijk geheel kosjer gemaakt worden, het is namelijk door de Amsterdamse joodse gemeenschap geïntroduceerd.
MEER OVER DE AMSTERDAMSE OSSEWORST

Michiel de Ruyter
De Ruyter maakt als elfjarige hoogbootsmansjongen zijn eerste zeetocht. Later wordt hij kapitijn. Na de slag bij Plymouth in 1652 als admiraal tegen de Engelsen, wordt hij een landelijke held.
Michiel de Ruyter

SAIL Amsterdam
SAIL Amsterdam is een maritiem evenement dat sinds 1975 om de vijf jaar wordt gehouden. Het begon ooit als een 'cadeautje' aan zichzelf toen Amsterdam 700 jaar bestond.
Het aankomen (sail in) en vertrekken (sail out) van de schepen is door de jaren heen net zo populair geworden als het drie dagen durende evenement zelf.
SAIL AMSTERDAM

Allergaartje
Zomaar wat 'kreten'. Niet dat ze nou typisch Amsterdams zijn dus het is zeker niet nodig er een heel artikel aan te wijden maar toch zijn ze het vermelden waard:

  1. met de auto moet je wel door een rood stoplicht rijden want anders mis je het volgende groene licht
  2. zebrapaden zijn er toch voor automobilisten om aan te geven dat ze hier extra snelheid moeten maken
  3. een pizzakoerier is extra punten waard
  4. meer van dit soort ongein lees je HIER
Mail mij als je hierboven iets mist wat typisch is voor Amsterdam. Maar ook ben ik benieuwd wat je aan Amsterdam mist en er nu dus NIET is. Ikzelf mis een grote speeltuin en zwembad voor kinderen. Als je in andere grote steden kijkt is er op de een of andere manier meer gedacht aan kinderen dan in Amsterdam terwijl het juist gezinnen zijn die een mix zoeken van cultuur en ontspanning.

Hier een uitgebreidere lijst met begrippen die echt bij Amsterdam horen.

en...

Producten uit Amsterdam

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Jordaan...

De Jordaan is veel bezongen en soms verguisd. De Amsterdamse volkswijk nummer een is een stadsdeel met klagers, 'de Jordaan is de Jordaan niet meer' is een veel gehoorde kreet maar toch houden de Jordanezen van hun stad en bovenal van de Jordaan.

Video's van Amsterdam

Oude foto's van Amsterdam

Zeurende Amsterdammers

>>> meer over de Jordaan...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL