We gaan het over haring hebben en je ziet een coffeeshop. Als je weet waar dit is wordt het al een stuk
duidelijker: de Haringpakkerssteeg.
In vroeger dagen was Amsterdam niet bekend om zijn jointjes maar om de 'intocht' van de nieuwe haring.
Eind mei werd er uitgevaren om nieuwe haring te gaan vangen en als die aan land werd gebracht was
het groot feest.
In Amsterdam reden de haringvangers massaal door de straten onder toejuiching van de bewoners die
vaak met de Nederlandse vlag in de hand uit de ramen hingen. De eerste haring mocht verkocht worden
op 6 juni, niet eerder, dat was zo bij wet bepaald.
De Haringpakkerssteeg bestaat dus ook al honderden jaren en verbindt de Nieuwendijk met het
Damrak, vlakbij het Centraal Station. Een haringpakker is iemand die de binnengebrachte haring
in tonnetjes doet.
Overigens heette deze steeg niet altijd zo, sterker nog, de naam had niets met de haringpakkers van
doen. De Kapelsteeg (vanwege de Sint-Jacobskapel) werd omgedoopt omdat het bestuur af wilde van
straatnamen die ontleend waren aan katholieke kerken. De haringpakkers woonden en werkten 'in de buurt',
namelijk in het verlengde, dus werd de Kapelsteeg de Haringpakkerssteeg.
Er was ook een (later afgebroken) haringpakkerstoren waar de keurmeesters gevestigd waren, die
stond niet in de Kapelsteeg maar aan het eind van het verlengde ervan op de hoek van het
Singel en de Prins Hendrikkade.
Verkooppunten, de kraam en de viswinkel
Het is onzin om te stellen dat de vis duur verkocht wordt, ook dat een haringkie aan de kraam verser
en lekkerder is. Er zijn prima viswinkels waar men in de rij staat voor vis en ik ken ook kramen
waar nauwelijks iets verkocht wordt.
Leg je oor dus te luisteren als je ergens bent en een haring wilt eten. Mensen uit de buurt weten
altijd wel waar je de beste haring kunt eten. Ik doe geen suggesties want dan doe ik anderen weer
tekort.
Hoe eet je een haring?
Door je mond. Maar waarom Amsterdammers een haring anders eten dan Rotterdammers weet ik ook. In
Rotterdam en veel andere steden pak je de staart en haalt hem door de uitjes, vervolgens laat je de
haring boven je mond hangen en eet je hem af.
In Amsterdam wordt de haring in stukjes gesneden en liggen de uitjes ernaast op een bordje. Er wordt
wel eens gezegd dat dit een bekakte manier van haring eten is maar dat ligt genuanceerder.
Toen Amsterdam nog het centrum van de haringhandel was at iedereen haring, dus ook kinderen en
arme inwoners. Maar door de grote gezinnen was er niet altijd voldoende geld voor een haring, maar
je moest toch meedoen. De haringverkoper verkocht dan ook partjes, je kon haring per stukje kopen.
Zo kon iedereen genieten van 'nieuwe haring' want die moest je gegeten hebben.
Dat tegenwoordig je haringkie gesneden en zonder graatjes op een bordje gepresenteerd wordt is
handig maar de oorsprong is dus een andere dan 'lekker makkelijk'.
In Amsterdam eten we ook zuur bij de haring, dat is niet overal in Nederland zo!
Vlaggetjesdag
Al destijds toen in Amsterdam de nieuwe haring werd binnengebracht was het traditie om de wagens te versieren
met vlaggetjes en de mensen die langs de route stonden en woonden hadden vlaggetjes bij zich.
Ook de vissersschepen werden met vlaggetjes versierd, die traditie is in stand gebleven. Toch is er
wel iets veranderd. Vroeger werden de schepen die vertrokken met vlaggetjes versierd, tegenwoordig
is dat pas als de schepen terugkomen met hun eerste vangst ten teken dat de vangst gelukt is.
Ook is de traditie verplaatst, waren het vroeger karren in Amsterdam, tegenwoordig zijn het schepen
in Scheveningen.
De visserij (zowel sportief en recreatief) is geregeld in de Visserijwet 1963. In binnenwateren vissen
betekent dat je eerst een schriftelijke toestemming nodig hebt van degene die het visrecht
heeft op het water waar je wil gaan vissen.
In Amsterdam is dat de Amsterdamse Hengelsport Vereniging die een zogenaamde vispas en viswaterlijst
uitgeeft, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zodat iedere visser altijd weet waar hij wel
en niet mag vissen.
Geen Website?Voor kleine bedrijven in Amsterdam heb ik een totaalproduct, ik maak persoonlijk met u goede en eerlijke afspraken voor een succesvolle website.Wat En Waar?De JordaanMokumsMataglap - knettergekHeuler - meeprater Mansjen - geld ophalen Jeremiade - oeverloos gezeur Kaskenade - druk maken om niets, ophef >>> PLAT AMSTERDAMS <<< Wat blaadjesHappy Endingniet en wel wat je denkt Parkeerplaats Amsterdam niet echt eenvoudig Oudste huis van de stad is dat wel zo? Keizerskroon Rood, blauw of toch goud? De Lommerd snel geld lenen Nieuwsbrief schrijf je gratis in |