Museumplein en Het Concertgebouw Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Eigenlijk hoef je alleen maar 'Concertgebouw' te zeggen en iedereen weet waar je het over hebt, het Concertgebouw aan het Museumplein te Amsterdam. Maar wat toch voor velen een drempel kan zijn is 'waar ligt het eigenlijk, hoe kom ik er en wat is er te doen, is het betaalbaar'? Orgel Concertgebouw

Het Concertgebouw ligt in stadsdeel Zuid en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Er de auto parkeren is mogelijk maar niet de eerste optie die ik zou nemen als je van buiten de stad komt. Maar er zijn zeker op zondag goede mogelijkheden. Je moet wel een paar minuten lopen of je neemt de parkeergarage op het Museumplein. Het is vaak natuurlijk een balans tussen gemak en kosten.
Over het openbaar vervoer en parkeren lees je aan het einde van deze pagina meer.

We moeten meer dan eeuw terug in de tijd (15 september 1881) voor de eerste plannen om een concertzaal in te gaan richten waar muziek voor een groot publiek (2.000 mensen) ten gehore gebracht kan worden waarbij ook echt van de muziek genoten kan worden. Tot op dat moment waren er wel zalen maar die voldeden niet aan de eisen van de gegoede burgerij. Die waren inmiddels verwend geraakt door de grote concertzalen in het buitenland.

Het meest vervelende was dat zowel de regering als het gemeentebestuur nauwelijks oog of oor had voor cultuur. Het moest dus grotendeels van de burgers komen. Tegenover het in aanbouw zijnde Rijksmuseum lag een stuk grond braak. Nu was daar iets bijzonders mee, je kunt je dat hedentendaage nauwelijks voorstellen maar het stuk grond lag weliswaar tegenover het Rijksmuseum maar niet in Amsterdam doch in de gemeente Nieuwer-Amstel.
Geld is er dus niet voor de concertzaal dus besluiten de initiatiefnemers aandelen uit te geven. Hoewel er bij lange na niet genoeg geld wordt opgehaald besluit men toch tot de bouw over te gaan.
Architect Adolf Leonard van Gendt wordt de opdracht gegund.

Eind 1886 staat er een concertzaal, maar het rommelt op alle fronten. Iedereen bemoeit zich ermee, maar na anderhalf jaar gesteggel kunnen de deuren van Het Concertgebouw op 11 april 1888 dan toch geopend worden.

Akoestiek
Er was wel al een grote zaal waar concerten werden gegeven, Het Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein, maar genieten van de mooie muziek was daar niet echt mogelijk door de erbarmerlijke akoestiek. Dat moest dus anders. Architect Van Gendt was een muziekliefhebber en kende de grote concertzalen van Europa als geen ander. Met name die in Zuid-Duitsland waren in die tijd al vermaard.
En toch...tot op de dag van vandaag weet niemand waar de wereldvermaarde prachtige akoestiek van Het Concertgebouw vandaan komt. Er zijn door de jaren heen veel onderzoeken naar gedaan, maar men komt er niet achter.
De akoestiek van Het Concertgebouw behoord naast de Musikverein in Wenen (bekend van het Nieuwjaarsconcert) en de Symphony Hall in Boston tot de top drie van de wereld.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat 1 op de 2 klassieke concerten in Nederland plaatsvinden in Het Concertgebouw van Amsterdam. Dat weten musici te waarderen maar ook het pubiek. Daar waar vrijwel alle theaters en podia te kampen hebben met teruglopende bezoekersaantallen vind aan het Museumplein het omgekeerde waar te nemen.
In 2010 kwamen er ruim 750.000 mensen een kaartje kopen voor 900 concerten, dat was 25.000 bezoekers meer voor 800 cncerten het jaar ervoor. Hoewel de concurrentie toeneemt doordat er meer aanbod (lees: zalen) is en de economische recessie en bezuinigingen hun sporen achterlaten en de BTW op kaartjes verhoogd wordt hoopt Het Concertgebouw op zijn minst de aantallen te consolideren. Onder andere zijn er speciale programma's voor de jeugd.

Funding
Toch gaat Het Concertgebouw niet achterover leunen, de dreiging van slechtere tijden heeft Het Concertgebouw doen besluiten een corporate partner te zoeken. Wonderlijk is wel dat die in Nederland niet gevonden werd. De Deutsche Bank stapte echter wel in een exclusief partnership voor een periode van vijf jaar.
Daarnaast krijgt Het Concertgebouw steun van 'de Vereniging Vrienden van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouw Orkest' en een subsidie van de gemeente Amsterdam en de stadsdelen, maar gezien de voorgenomen bezuinigingen zal er uit die hoek steeds minder verwacht mogen worden.
Er zijn ook schenkingen van particulieren en Joop van de Ende en de BankGiro Loterij dragen jaarlijks een flinke steen bij.

In 2000 werd een steunstichting in het leven geroepen: Stichting Het Concertgebouw Fonds waar iedereen lid van kan worden. De gelden zijn bestemd voor de realisering van toekomstige projecten en renovaties.

Er zijn drie zalen

Grote Zaal
Deze is 44 meter lang, 28 meter breed en 17 meter hoog, zoals gezegd, er kunnen 2.000 mensen plaatsnemen. Het Maarschalkerweerdorgel dateert van 1890 (twee jaar na de opening dus) en kostte destijds 22.000 gulden.
Het orgel is in 1990 uit elkaar gehaald voor renovatie, in maart 1993 werd het orgel weer in gebruik genomen. Een spannend moment want de vraag was of het orgel weer als vanouds zou klinken, dat was het geval.

Kleine Zaal
Op de bovenverdieping bevindt zich een ovale zaal van 20 bij 15 meter die gebruikt wordt voor intieme concerten voor ongeveer 400 mensen.

Spiegel Zaal
Op de begane grond bevindt zich een zaal die vol met spiegels en kroonluchters hangt maar die verder exact hetzelfde is als de Kleine Zaal. De akoestiek is er echter beduidend minder door al dat glaswerk.

In Het Concertgebouw kunt u diverse zalen huren, eten en drinken.

Het Concertgebouw
Concertgebouwplein 2-10
1071 LN Amsterdam
Telefoon: 020 - 573 0 573
Kaartjes van 10 tot 17 uur alleen via de Concertgebouwlijn: 0900 6718345 (1 Euro per gesprek)


Informatie over hoe je naar het Concertgebouw komt staat onder de foto's.



Concertgebouw Amsterdam




Bereikbaarheid Het Concertgebouw

Parkeergarage Museumplein
Van Baerlestraat 33b 1071 AP Amsterdam
Hier kunnen 600 auto's staan, inrijden is doordeweeks mogelijk tot 1 uur 's nachts, in het weekend tot half drie. Uitrijden is geautomatiseerd, dus dat kan op ieder moment.

Lopen
Als u aan het wandelen bent en bijvoorbeeld iets eet in het Centrum dan kunt u via de Kalverstraat, Heiligenweg en Leidschestraat naar het Leidscheplein lopen. U kunt dan bijvoorbeeld het Max Euweplein oversteken of via de Van Baerlestraat gaan, of kies voor de PC Hooftstraat.
Reken op drie kwartier totaal vanaf De Dam, vanaf Het Koningsplein (tussen Heiligenweg en Leidschestraat) een half uur en vanaf de Van Baerlestraat/ PC hoofstraat maximaal een kwartier.

Openbaar vervoer
Met de tramlijnen 3 en 12 komt u tot voor de deur maar die beginnen niet op het Centraal Station. Ook lijn 5 stopt voor de deur, die start wel op Amsterdam Centraal, evenals lijn 24.
Lijn 16 stopt aan de overkant, dat is één minuut lopen, maar als u uitstapt ziet u Het Concertgebouw recht voor u. Tenslotte kunt u ook bus 170 nemen.

Alternatieven
Uw auto kunt u ook kwijt in een van de parkeergarages die wat verder weg gelegen zijn. Eventueel kunt u proberen te parkeren in de nabij gelegen Willemsparkweg, De Lairessestraat of de Johannes Verhulsstraat. Houdt rekening met parkeergeld.

Rondom de stad zijn er mogelijkheden om te parkeren tegen een vast bedrag, u krijgt dan tevens een metrokaartje om naar het CS te gaan. Volg 'Transferium' om in een goede, bewaakte parkeergarage te parkeren. Noot die ik eraan toevoeg is dat dit dus aan de rand van de stad is.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Karel Appel Huis

In 2006 startte Woonstichting de Key een opknapbeurt van de Dapperbuurt. Aan de Dapperstraat 7 kwam een huis voor kunstenaars, het Karel Appel Huis. Helaas maakte Appel zelf de opening niet meer mee want op 3 mei overleed hij in Zwitserland.

Onder grote belangstelling werd het Karel Appel Huis geopend op 25 april 2010. Er worden vier appartementen verhuurd aan kunstenaars, op de begane grond worden cursussen, workshops een feestjes georganiseerd. Uiteraard is er van tijd tot tijd een tentoonstelling.

>>> ...lees hier meer over het Karel Appel Huis...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL