Jan de Bie, een rasechte Jordanees Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Zeg je Jordaanfestival dan zeg je Jan de Bie. In de Jordaan net zo bekend als Sinterklaas in Nederland. Alleen is Jan wat jonger. Jordaanfestival 2012
Jan schreef een artikel voor de website van het festival:

Wat er vooraf allemaal gebeurde op 15 September 2011, donderdag om 14.00 uur

De politie en gemeente vroegen of we nog even langs wilden komen om de laatste puntjes op de spreekwoordleijke 'i' te zetten, dus wij er naar toe; een hele delegaties was aanwezig. Niet iedereen kenden wij. Ons werd te verstaan gegeven dat het Jordaanfestival wel door kon gaan maar dan zonder de Topperso mdat men bang was dat het te druk zou worden, 25000 mensen hadden ze geschat die daar op af zouden komen

Ze wilden de Burgemeester negatief adviseren, daar kwam dus een discussie over dat wij het daar niet mee eens waren, we stapten op en gingen naar de Appeltjesmarkt om het de jongens mede te delen, die waren al druk bezig met de podiumverlichting, je wil het niet weten, teleurgesteld gingen ze op het podium zitten waar het licht al brandde, Vele, vele vragen kwamen op ons af en we konden alleen maar zeggen dat we om 16.00 uur een belletje zouden krijgen van het stadhuis met de eindbeslissing.
Dat kwam een half uur later, de mededeling was 'zonder Toppers',je vraagt je wel eens af of je zelf niet meer mag uitmaken na 37 jaar wie je als artiest neemt, Amsterdam word steeds gekker riep men dan ook in koor. Wij zijn als wijze mensen toen met z'n vieren ergens gaan zitten want we lieten het er niet bij zitten, we moesten vechten zoals we al zo vaak gedaan hebben voor het Jordaanfestival
Pelle, Niels, Wim en mijn persoontje, zeker tot 00.30 uur maar we waren eruit met een alternatief.

Wim en ik zouden de volgende dag gaan bellen naar verschillende bureau's toen we werden gebeld door het stadhuis of we om 12.00 uur wilden komen, ook daar zaten weer andere mensen bij die de vergadering leiden en vertelden dat René Froger bij ons kon zingen, men was van gedachten veranderd. Dacht ik althans, maar het bleek dat de Burgemeester hier helemaal niets van afwist en dat het besloten was door de stadsdeelvoorzitter van centrum, en of ik er tevreden mee was? Nee dus.

Ik vond dat Gerard Joling daar ook bij moest omdat al een week bekend was dat die ook mee zou doen, ze keken mekaar een beetje aan en konden zich daar wel in vinden, dus duidelijk een besluit van de Burgemeester van Amsterdam: Eberhard van der Laan, men vroeg of ik nu tevreden was en zij ja, hoewel ik betreur dat Gordon en Jeroen er niet bij waren terwijl ze ook prodeo zouden optreden,

De politie en wij waren verders blij, en konden weer onze normalen dingen doen waar we mee bezig waren, het waren volle dagen aan publiek geweldig, geen 25000 mensen maar gezellig waar volop feest werd gevierd met ze allen met vele mensen uit andere steden en geen relletjes waar men bang voor was. De regen viel erg mee (was ons gegund.) Het was een feest waar Amsterdam TROTS op mag zijn, men ging voor de gezelligheid. Ik heb er dit jaar bijzonder van genoten en was trots dat niemand ons in de steek heeft gelaten, media bedankt, wat een publiek,

Ik wil alle artiesten bedanken voor hun prodeo optreden en geweldige inzet, ik wil John de Mol en René Froger heel erg bedanken, ik was trots op jullie Jordaanse hart, ik vertel dit aan jullie omdat je daar recht op hebt.

Dank jullie wel en tot volgend jaar!!!

Wil je nog foto's bekijken of bestellen dan moet je naar http://www.arnold-fotovideo.nl

In 2007 gaf Jan een interview aan Ondergrond.TV en Jan wees me daar onlangs De Jordaan vanaf het zuiden gezien op omdat ik oude foto's en mooie anekdotes zoek.

Hieronder het interview zoals dat eerder op het 'videoblog over Amsterdamse undergound' werd gepubliceerd, de foto's zijn een doorlink van het blog.

Oude Amsterdammers en hun jonge daden: Jan de Bie
Jan de Bie (66), al 32 jaar organisator van het Jordaanfestival, weet hoe het was toen de Jordaan nog een volksbuurt was en yuppen nog niet bestonden. Aan de hand van Jordanese liedteksten komen herinneringen boven. Jan is de derde in een serie over oude Amsterdammers en hun jonge daden.

In Amsterdam heb ik mijn hart verloren
Als ouwe toffe jongen, zo recht uit de Jordaan
Daar ben ik in een keldertje geboren
En ga daar heel m'n leven, beslist niet meer vandaan

Johnny Jordaan, Bij ons in de Jordaan

Zijn familie woont er al sinds 1628 (!), hij zelf werd er in 1941 geboren, en Jan gaat er ook nooit meer weg: de Jordaan. "Ze zullen me hier uiteindelijk de trap af moet dragen." Verhuizen naar Almere of Purmerend, zoals veel Jordanezen in de loop van de jaren gedaan hebben, wil hij niet.
"Ze hebben elkaar gek gemaakt, ze wilden allemaal een grotere woning met een tuintje d'r bij. 'Voor de kinderen', zeiden ze dan. Heb ik nooit nodig gevonden, ik ben hier opgegroeid en ik ben toch ook goed terecht gekomen?
Wij speelden gewoon hier op straat hoor, niks mis mee." Een hoop mensen hebben later ook spijt gekregen van hun verhuizing. Bleek het toch ook niet alles te zijn, in Almere." Jan de Bie

Wanneer je voor een cent geboren bent
Dan word je nooit een heitje
Dan eet je geen asperges in een chique tent
Maar thuis een bietje met een preitje

Johnny Jordaan, Als je voor een cent geboren bent

De Jordaan, bij de stadsuitbreiding in 1612 gebouwd als wijk voor arbeiders en immigranten, is de laatste dertig jaar steeds meer in een yuppenwijk veranderd, vindt ook Jan. "Het zijn een ander soort mensen.
Het is bijvoorbeeld aan een paar yuppen te danken dat het Jordaanfestival niet meer op de Westermarkt mag, waar het toch hoort. Ze klaagden over overlast en ze vonden de muziek ordinair. Kom hier dan niet wonen als je dat vindt, denk ik dan."

Toch vindt hij lang niet alle nieuwkomers slecht. "Zeker niet, er zijn een paar die het voor iedereen verzieken. Maar als er nooit rijkere mensen in de Jordaan waren komen wonen, was het hier al lang plat gegooid.
Zij knapten hun huizen op en zorgden ervoor dat er aandacht kwam voor het historisch belang van de wijk, zodat de sloop werd tegengehouden en alles opgeknapt werd. Daardoor ziet veel hier er nog uit zoals zestig jaar geleden."

We voelen ons verbonden met elkander
Want zit j'in de zorgen of in de ratsmodee
Dan helpt de een zoveel ie kan de ander
Zo zijn de Jordanezen, ze leven met je mee

Johnny Jordaan, Bij ons in de Jordaan

Saamhorigheid was één van de belangrijkste kenmerken van de oude Jordaan. "Er was eenheid door armoede. Als er iemand uit de buurt jarig was, zamelden we met z'n allen geld in om een feestje te kunnen geven.

Ook werd er bijvoorbeeld kleding aan anderen in de wijk doorgegeven als iemand eruit gegroeid was. Veel handel ging ook via mensen uit de buurt. Voor alles was er wel een mannetje. Had je een horloge nodig, dan ging je daarvoor naar een bepaald persoon en een paar dagen later had je er één.
Verdiende hij wat geld omdat ie het kon regelen, en had jij een horloge. Mooi toch? Dat er veel op straat werd geleefd omdat de huizen zo klein waren hielp ook mee. "Daardoor had je sowieso meer contact met iedereen."

Zo een paar maal in de week, dan brengt een jofel pierement
Bij ons wat muzikale zonneschijn
En zodra 't orgel draaien gaat, komt iedereen op straat
Want geen een, die zal meer binnen kunnen zijn

Johnny Jordaan, Als 't orgel speelt

Willemstraat Bijna iedere gelegenheid werd aangegrepen om een feestje te vieren. "Dan zamelden we geld in zodat er een orgel kwam spelen, kwam de citroenjenever tevoorschijn en dansten de mensen op straat. De wals voornamelijk."

De orgels kwamen bij G. Perlee uit de Westerstraat vandaan. "Omdat ze uit de buurt kwamen zijn de orgels zo verbonden met de Jordaan." Tegenwoordig zijn er mensen die in de Jordaan wonen die klagen over de orgelmuziek. Iets wat op weinig begrip van Jan kan rekenen.
"Die muziek is écht Jordaans, dat hoort er gewoon bij. Alsof die housemuziek zo goed is."

Oh Johnny, zing een liedje voor mij alleen
Oh Johnny, want voor mij ben je nummer een
Zing een lied met een lach en een traan
In je stem klinkt de hele Jordaan

Tante Leen, Oh Johnny

De muziek, daar is de Jordaan waarschijnlijk nog het bekendst om. Jan weet wel hoe dat komt. "Jordanezen hebben Amsterdamse branie, dus die durfden wel op een podium te klimmen om te zingen. En in de arme Jordaan was zingen echt nodig als een uitlaatklep, de mensen zongen hun verdriet weg.

Daar komt ook de bekende snik in de stem vandaan." Bekende zangers als Willy Alberti en Johnny Jordaan traden gewoon op straat op. "'Kom effe zingen Johnny', zeiden we dan. En dan kwam ie."
Jan's vader zorgde soms voor een geluidsinstallatie. "Mijn vader werkte in de Edisonbioscoop aan de Elandsgracht, waar nu die tapijthal is. Hij haalde dan stiekem één van de twee luidsprekers achter het filmdoek vandaan en die zette hij in de straat.
Daar sloot hij een microfoon op aan, er kwam een drumstel en een accordeon bij, en spelen maar. Dat was echt fantastisch hoor!"

Voor meer informatie over het Jordaanfestival KLIK HIER

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Lommerd

De Stadsbank van Lening wordt in de volksmond lommerd genoemd. De lommerd is in feite een bank waar je geld kunt lenen tegen een onderpand. Het gaat dan vaak om een schilderij, het tafelziver of een oud servies maar het kan net zo goed je trouwring of gouden ketting zijn.

Ik lees hele vreemde verklaringen voor de term lommerd, zo zou het vaak om lompen gaan die men verpand maar dat kan ik haast niet geloven want voor de belener waren het waardevolle zaken en de bank gaf alleen geld als er waarde zat in het beleende artikel.

>>> De Stadsbank van Lening

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL