Taakstraf en polderzorg is de oplossing Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


In Amsterdam verbazen wij ons wel eens collectief over crimineel gedrag dat maar al te vaak gepleegd wordt door dezelfde daders, de zogenaamde 'draaideur criminelen'. De kruimelaartjes die keer op keer de fout in gaan en zich doorgaans schuldig maken aan gelijksoortige delicten.

Leren ze het dan nooit of zijn ze, zoals ze zelf vaak beweren, kansloos en krijgen ze ook geen kans van de gemeente? In ieder geval is ook een draaideur crimineel een 'eerste' keer gepakt en zal toen een mild Taakstraf Paris Hilton vonnis van de rechter te horen hebben gekregen om, zoals men denkt, te voorkomen dat men in de gevangenis verder criminaliseert.
In dit soort gevallen wordt een taakstraf gegeven, een taak ten behoeve van de samenleving.

Taakstraffen
Een taak, leer- of werkstraf levert degene die deze straf moet ondergaan geen geld op, dat is alvast een pluspunt. Dat dergelijke straffen uiteindelijk meer geld kosten dan iemand een nachtje opsluiten in de lik is toch echt een ander verhaal.
De straf kan dus arbeid betekenen of een lesprogramma volgen. Ook komen combinaties van beiden voor. Er moet wel altijd een rechter aan te pas komen om in plaats van een vrijheidsstraf of geldboete een alternatieve straf op te leggen.

Hier is iets wonderlijks aan de hand. Want waarom zijn er geen vaste strafmaten? Stel, je pleegt voor het eerst een diefstal, wordt gepakt en staat voor de rechter. Die legt je overeenkomstig de eis van de officier van justitie een taakstraf op van 40 uur en een cursus re-socialisatie.
De dader is er blij mee want die hoeft de gevangenis niet in. Waarom niet gelijk die straf met de dader bespreken en opleggen als die akkoord is? Immers, de dader heeft baat bij een alternatieve straf, daar hoeft toch geen rechter aan te pas te komen?

De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden zijn taken voor niet-commerciële instellingen zoals gemeenten, bejaardentehuizen en ziekenhuizen of Staatsbosbeheer. Een leerstraf is een cursus die de dader bewust moeten maken van de gevolgen van zijn vergrijp voor het slachtoffer.

Voordelen taakstraf
Hoewel ik zeker weet dat er een beter alternatief is zijn er ook voordelen om een taakstraf op te leggen in plaats van een vrijheidsstraf,
De veroordeelde heeft betere kansen op een succesvolle terugkeer in de maatschappij doordat hij contact houdt met de samenleving. Omdat de straf in dienst is van diezelfde samenleving profiteert de samenleving. Grootste pluspunt is het voorkomen van verdere criminalisering.

De overheid stelt dat het tot uitvoer brengen van een taakstraf de samenleving minder geld kost maar het is maar net hoe je dat bekijkt. Die gevangenis staat er toch en het toezicht op het uitvoeren van een taakstraf niet, daar moet je mensen voor opleiden en in dienst nemen.
Maar goed, ik kan er een eind in meegaan dat een taakstraf ten opzichte van een vrijheidsstraf voordelen biedt voor de dader en de samenleving. Alleen twijfel ik sterk over de manier waarop je dit zou moeten doen.

Leuk, zo'n taakstraf, je komt nog eens onder de mensen. Jammer dat het er op zit
Straks heb ik nog een suggestie hoe je de samenleving een beter gevoel kunt geven bij de opgelegde straf en de dader nog beter in staat kan stellen zich te rehabiliteren.
De aanleiding tot deze pagina was de opmerking van een veroordeelde. Die kreeg van een rechter een taakstraf opgelegd omdat een boete geen zin had, de man had totaal geen geld. Een gevangenisstraf leek ook niet op zijn plaats omdat dat alleen maar zou leiden tot meer agressie en crimineel gedrag bij hem.

Na de straf zei de dader "jammer dat het erop zit, ik vond het wel gezellig". De dader leeft van een bijstandsuitkering, heeft wel een woning maar kan de huur niet betalen, hij krijgt dus zorg- en huurtoeslag. Hij zit in een sociaal isolement, heeft geen vrienden en de buurt waar hij woont kenmerkt zich door enerzijds een groep allochtonen die de straat terroriseren en aan de andere kant, enkele straten verderop, de yuppen die zich massaal storten op de vrijgekomen woningen.
Hij hoort dus nergens bij. Maar toen hij een taakstraf opgelegd kreeg had hij ineens vrienden. Ook kleine crimineeltjes die wellicht nog op het rechte pad te krijgen zouden zijn. Samen deden zij een taak voor de plantsoenendienst van de gemeente. Na afloop verviel 'onze' dader weer in zijn oude patroon, geen vrienden, geen uitzicht op een sociaal leven, geen begeleiding. De aandacht die hij tijdens zijn taakstraf kreeg hield plotseling op, in feite was hij slechter af, ondanks de taakstraf in plaats van een vrijheidsstraf.

Als dat re-socialiseren niet werkt, dan schiet je dus maar weinig op met deze alternatieve straf. Maar er zijn wel goed alternatieven, maar dan moet de overheid daar wel fors in investeren, dat weerhoudt onze machtsdragers er wellicht van er eens goed naar te kijken maar ook daarvoor meen ik een oplossing te hebben.

Private verzorgingsregio: polderzorg
Stelling
In de anonimiteit van de grote stad kun je simpelweg niet re-socialiseren, taakstraffen in plaats van vrijheidsstraffen hebben daar nauwelijks een positief effect. Maar ook andere zorg zou gecentraliseerd moeten zijn, bejaarden- en verzorgingstehuizen moeten dicht bij medische zorg (ziekenhuuizen en revalidatiecentra.)

Doel
Breng veroordeelde daders en de samenleving dermate dicht bij elkaar dat ze zich bewust zijn van elkaar. Alleen dan kweek je begrip van beide kanten. De kans dat een dader ook echt succesvol terug kan keren in de maatschappij moet zo groot mogelijk zijn, dat kan niet met de huidige strafmiddelen. Ook na de straf moet het contact in stand gehouden kunnen worden.
Met polderzorg kan een efficiëntere gezondheidszorg worden geboden, maar ook gehandicapten kunnen hun plek krijgen en 'meedoen'.

Middel
Leg een groot complex aan in een poldergebied. Bouw daar een groot ziekenhuis, bejaardentehuis, een dorp met winkels, zorg voor een penitentiaire inrichting met meerdere afdelingen, open, half-open, gesloten en voor zwaar-gestraften.

Zwaargestraften moet je uitzicht geven op een lichter regime, de taakstraffers kunnen zich direct nuttig maken in de polderzorg, bijvoorbeeld het ziekenhuis of een van de andere sociale instellingen. Toezicht kan eenvoudiger plaats vinden. Door een groot dorp te bouwen en enorme bejaardentehuizen ontstaat er een prettige leefgemeenschap met een hoge mate van sociale controle.
Ook kan het ziekenhuis andere ziekenhuizen in Nederland ontlasten, door niet vier of zes maar bijvoorbeeld twintig operatiekamers te bouwen zal de efficiency enorm toenemen. Zware operaties en zeer zieke patiënten die lang opgenomen moeten worden kunnen hier beter verzorgd worden en uitstekend revalideren.

Gedetineerden kunnen zich reeds op het eind van hun straf nuttig maken en wellicht een baan krijgen in dit polderzorg plan. Zeker, er zullen ook haken en ogen aan zitten, maar zoals de samenleving nu opgescheept wordt met criminaliteit en een afnemende zorg voor zieken en ouderen is eigenlijk onaanvaardbaar in een welvaartstaat als Nederland.

Het complex wordt een dorp, een groot dorp. Met alle denkbare voorzieningen die je in iedere gemeente hebt. Alleen hier doen de mensen het met elkaar. Een openbaar zwembad, een speeltuin, parken, plantsoenen, bioscoopzalen, winkels, horeca. Het moet er allemaal komen. En het personeel kan er wonen. En gedetineerden kunnen zich er verdienstelijk maken. Dat kan zelfs in gedeelten waar streng toezicht noodzakelijk is, als er maar zicht is op een betere situatie.

Ik ben van mening dat als je alle vormen van zorg dichter bij elkaar brengt de ene hand de andere kan helpen. Ik denk dat het bedrijfsleven hier ook interesse in zal hebben, immers, er moet gebouwd en geëxploiteerd worden dus wordt er ook geld verdiend.
Niet op de exorbitante wijze zoals dat dikwijls gaat, maar gecontroleerd. Uiteindelijk zal Nederland er wel bij varen.

Polderzorg, letterlijk

Zorg in de polder

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Italiaans ijs

In 1966 scheidden de wegen tussen warm eten en ijs. Riek ging met haar man Rob door met de snackbar en Fred, de broer van Riek, begon in de Tweede Anjeliersdwarsstraat op 50m2 een ijsfabriekje waar maar net drie ijsmachines konden staan.

Al snel gingen ze ook aan restaurants en ijssalons leveren.

>>> ...lees meer over Mento Pelmo...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL